Legea pentru acordarea unui ajutor de stat de cel mult 195,8 milioane euro pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, adoptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: CE Oltenia
Foto: CE Oltenia

Legea pentru acordarea unui ajutor de stat de cel mult 195,8 milioane euro  pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia a fost adoptată de Parlament, a transmis, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Astăzi a fost adoptată Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.21/2022 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Societăţii „Complexul Energetic Oltenia”-S.A. Le mulţumesc colegilor deputaţi că au votat această lege importantă pentru siguranţa sistemului energetic românesc. Legea vizează aprobarea acordării unui ajutor de restructurare în favoarea Societăţii ,,Complexul Energetic Oltenia” — S.A., astfel cum a fost autorizat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022”, a scris, marţi, pe Facebook, Virgil Popescu.  

Potrivit oficialului, în acest sens se autorizează Ministerul Finanţelor să garanteze, pe o perioadă de 9 ani, în numele şi contul statului, la solicitarea Societăţii, unul sau mai multe împrumuturi contractate de beneficiar, în limita sumei de 195,8 milioane euro, cu titlu de ajutor de stat.  

„Garanţia de stat va acoperi, în procent de 100% valoarea împrumutului. Totodată, prin actul normativ se aprobă participarea statului prin Ministerul Energiei la majorarea capitalului social al Societăţii prin aportul în numerar, cu suma reprezentând echivalentul în lei a 180 milioane euro, iar acţiunile emise de Societate în schimbul aportului în numerar la majorarea capitalului social, revin statului român şi sunt administrate de Ministerul Energiei care exercită calitatea de acţionar în numele statului”, a mai transmis ministrul Energiei.  

La începutul lunii mai Comisia Europeană a publicat Decizia care detaliază măsurile aprobate în cadrul Ajutorului de stat de restructurare în favoarea CE Oltenia şi a Planului de Restructurare aferent, Decizie care a fost anunţată oficial pe 26 ianuarie 2022.

Planul de restructurare a CE Oltenia este construit pe doi piloni principali: construirea de noi capacităţi bazate pe energie solară şi gaze şi reducerea capacităţilor existente pe bază de lignit.

Planul a fost aprobat de Guvernul României şi de Comisia Europeană şi trebuie implementat ca măsură necesară de retehnologizare şi menţinere în activitate a CE Oltenia, în condiţiile în care compania reprezintă o componentă esenţială a Sistemului Energetic Naţional.

Conform datelor publicate la începutul lunii de CE Oltenia, costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro.

Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ şi un grant de aproximativ  896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiţii. Contribuţia proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică şi parteneriatele şi creditele atrase de CE Oltenia.

Citeşte şi: La cât se ridică costurile totale pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite