Ionuţ Mişa, despre modificările aduse Codului Fiscal: Este un subiect puternic dezbătut, prevăzut în programul de guvernare al lui Tudose

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Diminuarea impozitului pe venit pentru salariaţi va avea un impact major: 4,8 milioane de salariaţi vor beneficiaza de reducere, se vor opera reduceri şi pentru veniturile din chirii, dobânzi“, a amintit ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

„Vreau să vorbim puţin despre transferul contribuţiilor. Subiect puternic dezbătut, prevăzut în programul de guvernare al lui Tudose. În 2017, contribuţiile angajatorului însemnau 22.75%. Din 2018, contribuţiile angajatorului vor fi de 2.25% Angajatul va avea contribuţii de achitat de 35%”, a explicat ministrul Finanţelor.

Acesta a spus că, în 2018, numărul contribuţiilor va scădea de la 9, la 3.

“Cei 2.25% contribuţii rămase la angajator sunt rezultatul negocierilor cu sindicatele. Am urmărit să menţinem cheltuiala angajatorului la acelaşi procent. Baza de calcul pentru contribuţiile sociale pentru activităţi independente. Vom avea distinct un mod de calcul pentru CAS. Practic, cel care desfăşoară o activitate independentă va putea să îşi aleagă el salariul cu care să fie plătit, dar nu mai mic decât salariul minim”, a spus Mişa.

Ministrul de Finanţe a punctat ca primă măsură fiscală avută în vedere reducerea impozitului pe venit de la '16% la 10% pentru salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, pentru veniturile din drepturile de autor şi cabinete individuale, pentru chirii, pentru dobânzi, arende, premii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din alte surse şi investiţii, cu excepţia veniturilor din dividende, unde impozitul rămâne 5%'.

'Totodată, se reduc contribuţiile sociale de la 39,25% la 37,25%, deci are loc o reducere a contribuţiilor sociale cu două procente. În corelaţie cu aceste două măsuri este o a treia măsură, care vizează transferul contribuţiilor şi sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat, în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor. Vreau să menţionez că toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creşterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mulţi bani la bugetul de stat', a explicat ministrul de Finanţe.

 Numărul contribuţilor scade de la 9 la 3 - CAS, CASS şi contribuţia asiguratorie pentru muncă

'Ordonanţa vizează reducerea numărului de contribuţii sociale de la nouă contribuţii, cât sunt în prezent, la trei contribuţii, rămânând doar CAS, CASS şi contribuţia asiguratorie pentru muncă. Indiscutabil că această măsură va reduce birocraţia din punct de vedere fiscal şi e o măsură care simplifică foarte mult elementul de administrare fiscală şi va reduce, totodată, costurile efectuate de angajator', a declarat Ionuţ Mişa în deschiderea şedinţei de guvern, în care a prezentat modificările aduse Codului fiscal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite