Împrumuturi urgente pentru plata salariilor
0Procurarea de lichidităţi pentru plata salariilor este, în multe cazuri, una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă companiile. Pentru acoperirea acestor necesităţi urgente,
Procurarea de lichidităţi pentru plata salariilor este, în multe cazuri, una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă companiile. Pentru acoperirea acestor necesităţi urgente, băncile comerciale oferă programe speciale de creditare.
Firmele care doresc accesarea acestui credit trebuie să îndeplinească unele condiţii minimale, între care o cifră de afaceri mai mică de 700.000 euro pe an, activitate operaţională continuă în ultimele 12 luni şi înregistrarea unui profit operaţional pe ultimul bilanţ, disponibil anual sau semianual.
De asemenea, solicitanţii trebuie să facă dovada că nu au datorii la bugetul de stat, că nu înregistrează incidente majore în Centrala Incidentelor de Plăţi în ultimele 12 luni şi că nu înregistrează datorii restante în Centrala Riscurilor Bancare.
Pe lângă plata salariilor, cu acest produs de creditare se mai pot finanţa: activitatea curentă, plăţile furnizorilor, plăţile către oricare din bugetele ce alcătuiesc sistemul bugetar, achiziţionarea de materii prime sau plata altor operaţiuni curente.
Valoarea maximă a creditului este de 15.000 euro sau echivalent în lei, dar nu poate fi mai mare decât echivalentul a mai mult de trei ori cifra de afaceri medie lunară. Perioada de creditare este de 12 luni la prima aprobare, cu posibilitate de prelungire.
Pentru accesarea creditului sunt necesare, între altele, documentele juridice ale companiei, ultimele bilanţuri - anual şi semestrial (înregistrate la Administraţia Financiară) şi balanţele corespunzătoare, inclusiv ultima balanţă contabilă disponibilă.
Rata dobânzii poate fi între 13 şi 14% pe an pentru creditele în lei, în funcţie de situaţia financiară a companiei, respectiv între 7 şi 8% pe an pentru creditele în euro. Băncile finanţatoare percep un comision de acordare de 0,5%, calculat la limita aprobată a creditului, şi un comision lunar de administrare de 0,4% sau 0,5%. Acesta din urmă este calculat în funcţie de situaţia financiară a companiei şi de soldul creditului, şi se plăteşte lunar împreună cu dobânda. Se mai percepe, de asemenea, şi o taxă de înregistrare a gajurilor la Arhiva Electronică.
Creditul poate fi garantat cu trei bilete la ordin în alb, avalizate de acţionarul/acţionarii majoritari sau cu o garanţie reală mobiliară asupra soldurilor conturilor curente ale companiei, deschise la banca finanţatoare. (Dan Străuţ)