Vânzările de terenuri cu destinaţie comercială s-au dublat în primul trimestru din 2016

Vânzările de terenuri cu destinaţie comercială s-au dublat în primul trimestru din 2016

„Retailerii dominanţi continuă să aibă planuri de extindere în Bucureşti şi vor fi printre cei mai activi cumpărători în 2016, vizând în principal zonele cu densităţi rezidenţiale ridicate“ FOTO: Mediafax

Vânzările de terenuri comerciale au crescut la 35 de milioane de euro în primul trimestru din acest an, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2015, notează News.ro.

Cea mai importantă tranzacţie de pe piaţa terenurilor din Bucureşti de la începutul anului 2016 este reprezentată de achiziţia de către investitorul suedez Vastint a unui teren cu o suprafaţă de 48 de hectare în Băneasa - Siseşti pentru realizarea unui proiect mixt, în principal rezidenţial.
 
„În primul trimestru din 2016 au fost tranzacţionate terenuri cu destinaţie comercială în valoare de 35 milioane euro, valoare dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, se arată în comunicatul  firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, citat de News.ro.
 
Piaţa rezidenţială din România rămâne subdezvoltată, potrivit sursei citate, iar investitorii vor continua să achiziţioneze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, având în vedere preţurile accesibile şi cererea în creştere pentru locuinţe noi.
 
„Retailerii dominanţi continuă să aibă planuri de extindere în Bucureşti şi vor fi printre cei mai activi cumpărători în 2016, vizând în principal zonele cu densităţi rezidenţiale ridicate“, se mai arată în studiul DTZ.
 
În Bucureşti, sunt prognozate livrări semnificative de clădiri de birouri în 2016 şi 2017. Cu toate acestea, din moment ce finanţarea rămane restrictivă, este posibil ca o parte dintre proiectele planificate pentru 2018, să fie vândute înainte de începerea construcţiei, consideră specialiştii DTZ Echinox.
 
În 2015, valoarea tranzacţiilor cu terenuri cu destinaţie comercială a ajuns la aproape 90 milioane euro, suprafaţa totală tranzacţionată fiind de 45 hectare, potrivit datelor studiului. Cei mai activi cumpărători au fost investitorii suedezi şi cei locali. Tot anul trecut, terenurile pentru dezvoltări de birouri au continuat să fie cele mai scumpe, preţul mediu de achiziţie în Bucureşti fiind în jur de 717 euro/ mp, comparativ cu preţul mediu de achiziţie pentru terenurile pretabile pentru dezvoltări de tip rezidenţial sau retail, de 175 - 200 euro/ mp.
 
Majoritatea terenurilor tranzacţionate au fost localizate în Nordul şi Vestul Bucureştiului. În zona de Nord s-au achiziţionat terenuri pentru dezvoltări de birouri, retail şi rezidenţial, iar în zona de Vest pentru birouri, rezidenţial şi spaţii logistice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: