Fermierii cer preşedintelui Iohannis să nu promulge Legea mirosurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma de vaci Matca. Foto

Federaţia Naţională Pro Agro solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge "Legea mirosului", pentru că numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv.

Pro Agro menţionează că măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislaţia la nivel european, generând astfel revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea, şi nu forul european.

"În contextul în care, în data de 17 iunie, s-au adoptat în Camera Deputaţilor modificări la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 - 'Legea mirosului' -, considerăm că se impun unele clarificări.

Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizaţii de construcţie pentru construcţii civile în mediul urban, fără a se ţine cont de exploataţiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecţiei mediului, ne vom găsi în situaţia în care vor apărea un număr foarte mare de reclamaţii.

Coroborând cu faptul că, la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive, există premisa unor decizii părtinitoare în detrimentul fermelor existente. Pentru aceste motive, solicităm preşedintelui României să nu promulge acest proiect normativ, fiind evident că în cazul în care modificările ar intra în vigoare numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv", conform unui comunicat al organizaţiei.

Organizaţia solicită tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum şi legiferarea în acest sens, într-o manieră care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar şi cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depăşiri ale cotelor şi apariţia unui disconfort olfactiv.

Pro Agro precizează că, în cazul în care acest act normativ intră în vigoare, există riscul ca un număr mare de ferme să nu îşi mai poată continua activitatea, generând astfel un număr semnificativ de şomeri pe piaţa muncii, de asemenea, slăbind independenţa alimentară a României. În cazul în care vor exista controale, care vor genera sancţiuni pecuniare în sarcina fermierului, acestea vor constitui majorări ale preţului produselor comercializate prin adăugarea contravalorii sancţiunii la costul total al produsului, generând o lipsă de competitivitate în raport cu produsele provenite din import.

"Solicităm tratarea acestei probleme de o manieră responsabilă, raportat la efectele negative pe care le poate produce, respectiv la stânjenirea fără motiv a fermelor româneşti, care poate duce inclusiv la încetarea activităţii, pentru nişte motive care nu pot fi dovedite şi înregistrate cu vreo aparatură tehnică.

Ne manifestăm opoziţia faţă de acest proiect legislativ, fără să identificăm vreo oportunitate, mai ales în condiţiile în care mediul asociativ, partenerii sociali, nu au fost consultaţi cu privire la dispoziţiile ce ar urma să intre în vigoare. Este evident că iniţiatorii acestui proiect nu cunosc realităţile din teritoriu, respectiv nu cunosc impactul negativ ce ar urma să fie resimţit de către fermieri", se spune în comunicat.

Primarii pot închide fermele din cauza mirosurilor

Legea mirosurilor a fost adoptată miercuri, 17 iunie, în Camera Deputaţilor, for decizional, dar pentru a intra în vigoare trebuie promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial.

Actul normativ aduce modificări importante la textul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Mai exact, primarii vor putea dispune ”încetarea temporară sau definitivă a activităţilor generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz”.

Legea mirosurilor introduce în legislaţia românească termenul de ”disconfort olfactiv„, definit ca fiind ”efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare”.

Tot prin această lege este introdus şi ”planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activităţi noi sau a 2 instalaţiilor/activităţilor existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităţilor existente”.

”Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităţilor care pot genera disconfort olfactiv”, se arată în noua lege votată de deputaţi.

Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin autorităţile publice din subordinea sa, supraveghează şi controlează aplicarea prevederilor legale privind protecţia atmosferei şi gestionarea zgomotului ambiental, în care scop:

a) dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităţilor generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz;

b) solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricţiilor şi interdicţiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de poluanţi şi a disconfortului olfactiv

c) solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental.

Astfel, mai exact, autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement şi să controleze preventiv şi la sesizarea publicului activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului.

La elaborarea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, şi măsuri de prevenire şi reducere a disconfortului olfactiv.

Sunt prevăzute o serie de contravenţii la cererea motivată a autorităţilor pentru protecţia mediului.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite