Comisia Europeană aprobă o garanţie de stat de 19,3 milioane euro pentru Tarom

0
0

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat o garanţie de stat de aproximativ 19,3 milioane euro (aproximativ 94 milioane de lei) în favoarea companiei aeriene româneşti de stat Tarom.

Măsura are ca scop compensarea companiei aeriene pentru pierderile cauzate direct de pandemia de coronavirus şi de restricţiile de călătorie introduse de România şi alte ţări de destinaţie pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada cuprinsă între 16 martie 2020 şi 30 iunie 2020.

Acest lucru a forţat Tarom să anuleze majoritatea zborurilor programate şi a provocat pierderi majore ale cifrei de afaceri.

Sprijinul public va lua forma unor garanţii de stat pentru împrumuturi.

Comisia a analizat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE, care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare. Comisia consideră că măsura adoptată de România va acoperi pagubele care au legătură directă cu pandemia de coronavirus.

O firmă independentă de audit va verifica ca ajutorul să nu depăşească pagubele suferite în perioada 16 martie -30 iunie. După examenul de audit, orice sprijin public de care TAROM a beneficiat peste pagubele suferite vor trebui returnate. În consecinţă, riscul de supra despăgubire este exclus, consideră executivul comunitar.

De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporţională, deoarece compensaţia nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.

În data de 20 august, Comisia Europeană a anunţat că a aprobat o garanţie de credit în valoare de 62 de milioane euro, menită să despăgubească Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite