Ce face statul ca să nu piardă o jumătate de miliard de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Dezvoltării a iniţiat un proiect de ordonanţă privind adoptarea unei măsuri privind reducerea riscului de dezangajare a fondurilor europene, suma în cauză fiind de mai mult de 561 milioane de euro.

„Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice preia de la Ministerul Fondurilor Europene activităţile privind gestionarea şi implementarea Programului operaţional ”Iniţiativa pentru IMM-uri”. (2) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ministerele prevăzute la alin. (1) încheie protocolul de predare-preluare a documentelor aferente Programului operaţional ”Iniţiativa pentru IMM-uri”, inclusiv a celor referitoare la stadiul implementării programului”, se arată în unicul articol al proiectului de ordonanţă.

În nota de fundamentare însă, semnată de vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader, se precizează că neaprobarea preluarii POIMM de către MDRAP va duce la riscul dezangajării la nivelul POR a sumei de peste 1 miliard de euro.

„Ţinta minimă de realizat pentru evitarea dezangajării fondurilor europene în anul 2018, la nivelul Programului Operaţional Regional este în sumă de 858,8 milioane euro. Până în prezent, suma FEDR realizată la nivelul programului este în valoare de 87,71 milioane euro, din care 26,97 milioane euro au fost solicitaţi spre rambursare de la CE. Conform graficelor de depunere a cererilor de rambursare transmise de beneficiari, valoarea FEDR previzionată a fi declarată până la sfârşitul anului 2018 este de 236,23 milioane euro. 

 Rezultă astfel o sumă FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul Programului Operaţional Regional în valoare de 561,73 milioane euro. 

Se impune astfel necesitatea întreprinderii unor măsuri, în regim de urgenţă, prin identificarea unor soluţii de decontare a unor cheltuieli eligibile în cadrul programului şi includerea acestora în aplicaţii de plată către CE”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, supus dezbaterii publice pe site-ul MDRAP.

Rovana Plumb: Pe primul trimestrul s-au atras cu 44% mai multe fonduri europene decât în 2017

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a prezentat marţi într-o conferinţă de presă situaţia la zi a fondurilor europene.

Oficialul a afirmat că, în primul trimestru au fost atrase cu 44% mai multe fonduri europene decât în 2017 şi că declaraţia preşedintelui Iohannis de luni seară nu face bine României.

„Pentru mine este chiar de neînţeles modul în care dl preşedinte a vorbit despre evoluţia fondurilor europene în acest an, în primul trimestru, pentru că în primul trimestru, per total fonduri europene, avem o creştere cu 44% mai mare decât în anul precedent. Nu vreau să intru într-o polemică, însă aceste conflicte, această încrâncenare politică nu ajută cu nimic la bunul mers al României. Cred că ar fi imperios necesar, ca să-l citez pe dl preşedinte Iohannis, ca Guvernul să fie lăsat să-şi facă treaba. Dacă avem o certitudine în momentul de faţă este că acest Guvern este mult mai bun decât Guvernul Cioloş. 16% este mai mult decât 0%. Doamna premier Viorica Dăncilă a avut mereu o atitudine constructivă faţă de dl preşedinte Iohannis. S-a purtat mereu cu decenţă şi eleganţă. Românii s-au săturat de conflicte”, a afirmat Rovana Plumb.

Aceasta a subliniat că obiectivul pe care şi l-a propus guvernul PSD a fost de a lansa toate liniile de finanţare - 19% din 23 miliarde -  până la 30 iunie a.c.

„În ce priveşte absorbţia, MFE şi MDRAP au stabilit să fie atinsă, la sfârşitul lui 2018, suma de 1,8 miliarde euro. Aici se adaugă şi tot ce înseamnă agricultură. (...) Ce ne-am propus pentru lunile, ianuarie, februarie şi martie a fost îndeplinit”, a spus ministrul. 

Ministrul a adăugat că actualul Cabinet a lansat linii investiţionale în sumă de 21,8 miliarde euro, dintr-o alocare de 28 miliarde euro, a încheiat contracte cu beneficiarii în sumă de 11,6 miliarde euro şi a efectuat plăţi către beneficiari de 2,108 miliarde euro.

    

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite