Liderii din G20 susţin acordul privind impozitul minim global pe profit. Când va fi aprobat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Liderii financiari ai lumii vor aproba în perioada 9-10 iulie un acord care stabileşte un impozit global minim pe profit şi vor solicita finalizarea lucrărilor tehnice, astfel încât să poată aproba cadrul de implementare în octombrie, transmite Reuters.

„După mulţi ani de discuţii şi pe baza progreselor realizate anul trecut, am obţinut un acord istoric cu privire la o nouă arhitectură fiscală internaţională corectă şi stabilă”, se arată în proiect.

Acesta nu menţionează un nivel specific pentru impozitul minim pe profit la nivel global şi nici alte detalii cheie, care rămân de convenit între aproape 140 de ţări, săptămâna viitoare, în cadrul discuţiilor găzduite de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Paris.

Detaliile convenite în cadrul acestei reuniuni vor fi apoi trimise miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii din lume (G20) pentru aprobare în cadrul reuniunii din 9-10 iulie de la Veneţia.

„Susţinem elementele esenţiale ale celor doi piloni privind realocarea profitului întreprinderilor multinaţionale şi impozitul minim global, aşa cum este stabilit în declaraţia publicată de G20 / OECD Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)”, arată draftul G20 pregătit în aşteptarea discuţiilor de săptămâna viitoare.

Primul „pilon” al acordului OECD este acela de a se asigura că companiile internaţionale, în special giganţii digitali precum Google, Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, plătesc impozite în ţările în care realizează profituri, mai degrabă decât în jurisdicţiile cu impozite reduse alese pentru a reduce plăţile cu impozitul.

Al doilea „pilon” este un nivel minim al impozitului pe profit la nivel global, astfel încât guvernele să nu concureze între ele prin reducerea impozitelor pentru a atrage investiţii de la marile multinaţionale.

Miniştrii de finanţe ai G7 au susţinut la începutul acestei luni o rată minimă globală de impozitare de cel puţin 15% şi praguri pentru divizarea drepturilor guvernelor de a impozita profiturile din comerţul transfrontalier, însă proiectul G20 nu face nicio referire la această cifră.

Sprijinind această mişcare, marile economii îşi propun să descurajeze multinaţionalele de la transferul profiturilor - şi al veniturilor fiscale - în ţările cu impozite reduse, indiferent de locul în care se realizează vânzările lor.

Potrivit sursei citate, regulile fiscale globale actuale datează din anii 1920 şi se luptă cu giganţii tehnologici multinaţionali care vând servicii de la distanţă şi atribuie o mare parte din profiturile lor proprietăţii intelectuale deţinute în jurisdicţii cu impozite reduse.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite