Criza cartofilor prăjiţi se extinde din cauza întârzierilor pe lanţurile de aprovizionare

Criza cartofilor prăjiţi se extinde din cauza întârzierilor pe lanţurile de aprovizionare

Foto Shutterstock

Lanţuri de restaurante fast-food din Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză de cartofi pai în condiţiile în care blocajele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare încetinesc livrările de produse congelate din SUA şi Europa, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Afişele puse la unele restaurante KFC din Singapore îi informează pe clienţi că firma va înlocui garniturile de cartofi prăjiţi cu cele de gaufre cu cartofi, din cauza "perturbărilor apărute în livrările globale". Din acelaşi motiv, restaurantele McDonald's din Malayezia şi Indonezia au oprit vânzările de porţii mari de cartofi prăjiţi încă de luna trecută.
 
"Perturbările provocate de pandemie continuă să aibă un efect asupra lanţurilor globale de aprovizionare şi reţelelor de distribuţie", a declarat directorul de marketing de la KFC Singapore, Diana Hoo, scrie Agerpres.
 
Lanţurile globale de aprovizionare au fost supuse la presiuni de pe urma variantei omicron în ultimele luni, ca urmare a înmulţirii controalelor vamale în porturi şi a crizei de forţă de muncă în sectorul transportului. McDonald's a fost nevoit să raţionalizeze cartofii prăjiţi la restaurantele din Japonia la finele anului trecut, după ce inundaţiile din portul canadian Vancouver şi coronavirusul au blocat livrările.
 
Cartofii pai folosiţi de restaurantele KFC din Singapore sunt importaţi din SUA şi Europa, a precizat Diana Hoo. Lipsa de personal şi producţiile mici la culturile de cartofi din zona de nord-vest din SUA, unde sunt cultivaţi faimoşii cartofi de Idaho, au fost agravate de congestionarea porturilor americane şi canadiene de pe coasta Pacificului, a adăugat Diana Hoo.
 
La acestea se adaugă şi faptul că navele portcontainer care intră în porturile din Singapore se confruntă cu întârzieri mai mari decât de obicei. În medie, zilnic 17 nave portcontainer aşteptau să tragă la chei în al doilea cel mai aglomerat port din lume, în luna ianuarie a acestui an, în creştere faţă de 15 nave pe zi în luna decembrie, potrivit firmei de consultanţă project44.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările