Bogdan Chiriţoiu, despre OUG privind combaterea acţiunilor speculative: Va crea statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a explicat, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative, urmăreşte să creeze „statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale”.

„Astăzi a fost discutat în Guvern, în primă lectură, proiectul de OUG pentru compaterea acţiunilor speculative. Este un proiect care este iniţiat de Ministerul Economiei, inclusiv ANPC-ul în colaborare cu Consiliul Concurenţei şi este avizat de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii. Vom finaliza luni consultarea publică. Ce urmăreşte acest proiect de OUG? Să creeze statului un instrument pentru a interveni în situaţia excepţionale, când piaţa nu funcţionează bine, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei. Şi în astfel de situaţii, pentru produsele care prezintă un risc de activitate speculative, vom putea interveni. De implementarea acestui act normativ se va ocupa Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte relaţia între companii, iar în ceea ce priveşte relaţia între companii şi consumator o va implementa ANPC, Protecţia Consumatorului. (...) Pentru aplicarea legii va emite Guvernul o hotărâre de Guvern, dacă este nevoie va fi emisă o hotărâre de Guvern”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, miercuri la finalul şedinţei Executivului.

Reprezentantul Consiliului Concurenţei a mai spus că acest proiect de act normativ va crea posibilitatea recuperării pagubelor şi urmăreşte viteză în această privinţă.

„Nu ne interesează sancţiuni mari, cât posibilitatea de a recupera pagubele şi de a impune măsuri companiilor care se pretează la aceste acţiuni speculative. Vrem viteză. Mergem pe legea concurenţei neloiale cu aceste amenzi mai scăzute, dar impactul mai mare va rămâne din măsurile acestea complementare”, a completat Chiriţoiu.

Ordonanţa de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative s-a aflat, miercuri, pe agenda şedinţei de Guvern, în primă lectură.

Proiectul prevede protejarea consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei. Ordonanţa prevede şi sancţiuni, de la 0,01% - 0,1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puţin de 5000 lei. În cazul autorităţilor şi instituţiilor publice amenda va fi stabilită în intervalul de 5000 lei – 50 000 lei, iar pentru persoanele fizice, amendă de la 600 lei la 2.500 lei.

Potrivit Guvernului, prezentul proiect de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcţionare a pieţei interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză. 

Dispoziţiile prezentei legi se aplică întreprinderilor şi persoanelor fizice, române sau străine, care săvârşesc practici de concurenţă neloială pe teritoriul României.

Citeşte şi: Ordonanţa privind combaterea acţiunilor speculative, pe agenda Guvernului în primă lectură. Cui se aplică şi ce sancţiuni prevede

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite