Vâlcov a ordonat, Chiriţoiu a executat. Consiliul Concurenţei a început o analiză a nivelului ROBOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, anunţă preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. Declaraţia sa vine la mai puţin de o zi după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, spunea că Ministerul Finanţelor va cere intervenţia Concurenţei „pentru ROBOR şi euro”.

„Avem o analiză pe zona de ROBOR. Ne uităm la ROBOR, nu şi la curs, pentru că au fost dezbateri în spaţiul public şi suntem foarte interesaţi să vedem efectele Ordonanţei 114 (OUG 114/2018)”, a declarat Bogdan Chiriţoiu pentru Agerpres.

Întrebat dacă urmează să fie declanşată o investigaţie aprofundată pe această temă, el a răspuns: „Ca politică a instituţiei, nu vă spunem niciodată ce urmează să declanşăm”.

El a vorbit şi despre afirmaţiile senatorului ALDE Daniel Zamfir, care spune că Consiliul Concurenţei nu a sancţionat, în 2008, mai multe bănci suspectate că s-ar fi înţeles pentru a manipula nivelul ROBOR.

Chiriţoiu a afirmat că investigaţia de la acel moment nu a identificat dovezi în acest sens: „Recunosc că este o surpriză pentru mine să fac acum, în 2019, o declaraţie despre evenimente din 2008, dar avem de-a face cu o ciocnire între mari actori, între titani, şi atunci mai apar şi ricoşeuri, pagube colaterale, se mai rătăceşte câte un glonţ şi ajungem noi să vorbim de aceste subiecte de acum 11 ani. Procedural, lucrurile au fost în regulă. Investigaţia a fost finalizată, decizia s-a luat conform procedurilor legale, iar ordinul de închidere a investigaţiei există şi se află de ani de zile postat pe site-ul instituţiei. Mă surprinde că se pot lansa atât de uşor acuzaţii fără să faci o minimă verificare, fără să contactezi instituţia sau să verifici site-ul. Ar fi fost foarte simplu ca aceste afirmaţii false să nu fie făcute publice. Raportul nostru nu a găsit dovezi că ar fi existat o înţelegere în acel moment”, a susţinut Chiriţoiu.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a acuzat Consiliul Concurenţei de faptul că tărăgănează investigaţiile în contextul nivelului ridicat al ROBOR.

„Acest nivel al ROBOR, când există lichiditate, trebuie să coboare. (...) Soluţia există şi a fost introdusă în ultima OUG. Le-a scăpat marilor artişti. Există o obligaţie acolo. Faimosul Consiliu al Concurenţei să nu mai tărăgăneze! OUG spune aşa: în trei luni trebuie să dai primele indicii şi în şase rezultatul final. Şi ministrul Finanţelor este pregătit să ceară intervenţia Consiliului Concurenţei, să vedem dacă există vreo înţelegere. Domnul Zamfir a fost aici şi a arătat cum în 2008 au dat pe faţă această tendinţă. Acum vor fi obligaţi să prezinte în şase luni raportul final”, a spus Vâlcov, duminică seară, la Antena 3.

Ordonanţa de Urgenţă 114 din 29 decembrie 2018 instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În acest ultim caz, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie denumită iniţial de autorităţi „taxă pe lăcomie”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite