Un producător de tutun a virat la stat aproape 1 miliard de euro în 2020. Taxele şi accizele reprezintă 80% din costul unui pachet de ţigări

Un producător de tutun a virat la stat aproape 1 miliard de euro în 2020. Taxele şi accizele reprezintă 80% din costul unui pachet de ţigări

Unul dintre cei mai cunoscuţi producători de tutun din România a virat la bugetul statului peste 4,77 miliarde de lei (aproape un miliard de euro), în creştere cu peste 12% faţă de taxele plătite pentru 2019. Accizele, TVA şi alte taxe, reprezintă 80% din costul unui pachet de ţigări.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Într-o perioadă de criză fără precedent, JTI continuă să fie un partener de încredere. Compania noastră se află în categoria marilor contribuabili, iar de acum putem spune că am intrat în clubul miliardarilor. 78% din cifra de afaceri a JTI reprezintă taxe virate la buget, ţigaretele fiind cele mai taxate produse din România. Pentru o evoluţie normală a companiei şi, implicit, pentru a creşte contribuţia la buget, este nevoie de predictibilitate fiscală şi legislativă.
 
Astfel, sperăm ca anul acesta să nu ne confruntăm cu iniţiative de supra-reglementare, de tipul celei respinse în iunie trecut de către Parlament, şi să stabilim, împreună cu Ministerul Finanţelor, un nou calendar sustenabil de accizare a ţigaretelor, pentru perioada 2022-2027. Suntem convinşi că, prin dialog constructiv între mediul de afaceri şi autorităţile de reglementare, pot fi găsite soluţii viabile, astfel încât statul să se poată baza pe noi şi în anii care urmează, în ciuda incertitudinilor şi dificultăţilor economice generate de pandemie. La JTI, vom continua să ne desfăşurăm activitatea onest, să derulăm programe anti-contrabandă în parteneriat cu autorităţile şi să ne implicăm în viaţa comunităţii prin proiecte sociale şi culturale recunoscute la nivel naţional”, a declarat Evgeny Nikolsky, General Manager JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.
   
Pe durata pandemiei, JTI România, recertificată în aceste zile ca angajator de top, nu a disponibilizat şi nu a trimis în şomaj tehnic niciun angajat din cei peste 1.200 care lucrează în sediul central, în fabrică şi în birourile de vânzări din ţară. De asemenea, compania a continuat programele de combatere a contrabandei şi a intensificat sprijinul acordat comunităţii, inclusiv pentru lupta împotriva Covid.
 
JTI este printre primele companii multinaţionale care au început să facă afaceri şi să producă în România, încă din 1993. Aproximativ 70% din producţia fabricii din Bucureşti merge la export, în circa 50 de ţări, JTI Manufacturing fiind considerată un centru de excelenţă în cadrul grupului, pentru calitate în execuţie şi eficienţă. 
 
Conform ultimei execuţii bugetare anunţate de Ministerul Finanţelor, veniturile provenite din accizele pentru produsele din tutun au crescut în 2020, faţă de anul precedent, cu 10,9% pe fondul creşterii accizei şi scăderii comerţului ilicit, sectorul tutunului devenind, în perioada pandemiei, cel mai solid contribuabil la bugetul statului.
România este al treilea producător european de ţigarete, după Germania şi Polonia. Conform INS, pe primele opt luni din 2020, totalul exporturilor a fost de 926,4 milioane euro, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Totalul importurilor în acelaşi interval a fost de 234,1 milioane euro. Aşadar, contribuţia pozitivă a tutunului la balanţa de plăţi este de 692,3 milioane euro doar pe primele 8 luni. 
 
JTI şi-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), şi a fost una dintre primele companii multinaţionale care a investit pe plan local. JTI se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului International de Teatru de la Sibiu, al TIFF, SoNoRo, al turneelor muzicale din oraşele mici şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural naţional. Compania susţine, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnalişti, fiind de asemenea partener al Burselor EuropaFM. Din 1998, se desfăşoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici primesc zilnic alimente şi medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat şi colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC şi alte organizaţii neguvernamentale, sprijinind proiecte de incluziune prin care sunt susţinute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale ţării.
 
JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 44.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.jti.com.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările