Transgaz semnează vineri contractul pentru finanţarea europeană a conductei de gaze BRUA. Gazele din Marea Neagră vor fi exportate în Austria - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta BRUA va permite exportul de gaze naturale din Marea Neagră spre Austria
Conducta BRUA va permite exportul de gaze naturale din Marea Neagră spre Austria

Conducerea companiei de stat Transgaz semnează vineri, la Budapesta, contractul de finanţare din fonduri europene a conductei Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega reţelele de gaze naturale din cele patru state şi va permite exportul gazelor de la Marea Caspică spre Austria, potrivit unui anunţ al companiei de stat.

„Managementul privat al companiei va semna la Budapesta contractul de finanţare pentru grantul de 179,4 milioane euro primit de la Uniunea Europeană pentru Proiectul BRUA-Faza1“, a precizat Transgaz, într-un comunicat. 

În prezent, proiectul BRUA se află în faza de elaborare a proiectului tehnic pentru conducta şi staţiile de comprimare. De asemenea, se află în derulare procesul de obţinere a avizelor şi acordurilor necesare obţinerii autorizaţiilor de construire.

După finalizarea acestei etape, urmează demararea procedurii de atribuire pentru achiziţia lucrărilor de execuţie aferente conductei şi staţiilor de comprimare, realizarea lucrărilor de execuţie şi punere în funcţiune, iar apoi începerea operării.

Construcţia conductei ar putea fi finalizată, în acest caz, la sfârşitul anului 2019.

Proiectul BRUA a apărut după eşecul Nabucco şi presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.

BRUA va străbate teritoriul României pe o distanţă de 528 de kilometri, de la sud, din judeţul Giurgiu, spre vest, traversând judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro.

Din cele aproximativ 680 de locuri de muncă generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forţa de muncă din România.

Comisia Europeană a validat, pe 19 ianurie 2016, finanţarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul naţional de transport a gazelor naturale românesc pentru dezvoltarea conductei BRUA, faza 1.

Astfel, Transgaz dispune de o parte din finanţarea necesară pentru a realiza lucrările pe teritoriul României.

După punerea în funcţiune, proiectul va asigura o capacitate maximă de transport gaze naturale de 1,5 miliarde metri cubi pe an înspre Bulgaria şi de 4,4 miliarde mc pe an înspre Ungaria.

Prin această conductă ar urma să fie transportate spre Austria şi alte state vest-europene gazele extrase din Marea Neagră. 

conducta BRUA gaze naturale Marea Neagra exporturi
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite