Telekom, curăţată de datorii înainte de o posibilă vânzare

Telekom, curăţată de datorii înainte de o posibilă vânzare

Operaţiunea de majorare cu peste 3,7 miliarde de lei (800 de milioane de euro) a capitalului social al Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote), anunţată în premieră de Profit.ro, a fost realizată cu scopul de a şterge datoriile istorice ale companiei de comunicaţii către acţionarul majoritar - grupul elen OTE, confirmă pentru Profit.ro Ministerul Comunicaţiilor.

"Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în calitate de instituţie publică abilitată să gestioneze interesele Statului Român ca acţionar minoritar relevant (deţinând 45,99% din acţiuni) în Telekom România Comunication (fosta Romtelecom) urmăreşte protejarea intereselor legitime ale statului român dar şi asigurarea unor servicii de comunicaţii electronice, de cea mai bună calitate şi la cele mai bune preţuri posibile, pentru publicul din România. 
 
În acest sens, conform celor agreate între acţionari (Grupul OTE şi Ministerul Comunicaţiilor Societăţii Informaţionale) majorarea capitalului social al Telekom România Comunication (fosta Cosmote) rezultă în păstrarea aceleiaşi structuri de acţionariat, respectiv – Grupul OTE 70% şi Telekom Romania 30% - dar cu eliminarea datoriilor pe care Telekom Mobile Comunication le avea faţă de grupul OTE", a transmis ministerul pentru Profit.ro.
 
În ultimele două luni, surse din piaţa telecom au avansat ideea că grupul german Deutsche Telekom ar lua în calcul plecarea din România după „ordonanţa lăcomiei”, controversata Ordonanţă de Urgenţă 114/2018 care a impus o taxă anuală de 3% pe cifra de afaceri din telecom.

Zvonurile privind vânzarea operaţiunilor Telekom România au apărut în luna ianuarie din acest an, când omul de afaceri bulgar Spas Rusev a declarat pentru publicaţia bulgară Capital.bg că achiziţia Telekom Albania ar fi prima etapă a tentativei sale de consolidare a pieţei telecomunicaţiilor în Balcani. Acesta a mai declarat că negociază cu Deutsche Telekom pentru preluarea companiei din România, urmând apoi Macedonia.

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiunile grupului elen.
Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote) este detinuta de Cosmote Mobile Communications (69,99999874% din actiuni), Telekom Romania Communications (30%) si actionari persoane fizice (0,00000126%).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: