Laurenţiu Ciurel: Complexul Energetic Oltenia produce cea mai ieftină energie pe lignit din Europa, dar nu mai are piaţă din cauza regenerabilelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de cărbune din România şi al doilea producător de energie, după Hidroelectrica
Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de cărbune din România şi al doilea producător de energie, după Hidroelectrica

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a terminat de modernizat toate termocentralele pe care le operează în Oltenia, dar nu mai are piaţă din cauza competiţiei energiei regenerabile, precum şi a costurilor ridicate cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.

„Am terminat de modernizat, dar nu mai avem piaţă, pentru că, la ora asta, România are 15.000 MW care pot funcţiona, din care 6.000 sunt regenerabili, 6.000 hidro şi 1.400 nuclear“, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al producătorului de electricitate, în cadrul unui forum de profil.

Cărbunele, rezervă strategică pentru securitatea energetică

El a adăugat că România are cărbune pentru 30-40 de ani, iar cărbunele este o componentă strategică în sectorul energetic, dar companiile care produc energie din cărbune trebuie integrate într-un mix energetic, la fel cum se întâmplă în toată Europa. „Nu există alt loc în lume unde producătorii de energie să se canibalizeze că aici. Trebuie un mix, trebuie să înţeleagă şi Fondul (FMI-n.r.), pentru că aşa sunt şi Enel, şi E.ON şi CEZ şi toţi“, a afirmat Ciurel.

El a adăugat că există riscul că anul viitor nicio termocentrală să nu mai funcţioneze din cauza cauza costurilor ridicate cu certificatele de dioxid de carbon.

În acest an, Complexul Oltenia a plătit 40 de milioane de euro pentru aceste certificate de emisii, ceea ce a afectat şi mai mult compania.

Potrivit lui Ciurel, Complexul Oltenia produce cea mai ieftină energie obţinută din lignit din Europa, iar Rovinari este cea mai bună termocentrală din ţară.

Creanţe de 900 de milioane de lei

De asemenea, creanţele pe care Complexul Energetic Oltenia le are de recuperat de la datornici au crescut de la 750 de milioane de lei la 900 de milioane de lei, producătorul de electricitate având de recuperat 300 de milioane de lei de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi 200 de milioane de lei de la CET Govora, a mai declarat Ciurel.

Compania are în plan externalizarea unor activităţi, respectiv predarea carierelor de la Alunu şi Berbeşti, din judeţul Vâlcea, către CET Govora - principalul lor client, şi preluarea de către RAAN a carierei de la Husnicioara, din judeţul Mehedinţi.

Oltenia Trading a fost, în sfârşit, constituită

Oficialul a mai afirmat că acţionarii companiei, respectiv statul român prin Departamentul pentru Energie, şi Fondul Proprietatea au aprobat constituirea Oltenia Trading, o filială de furnizare a societăţii.

Anterior, Fondul Proprietatea se temea că societatea va transfera profiturile pe noua filială de trading, dar Ciurel a declarat că dacă FP s-ar fi opus atunci ar fi aăugat furnizarea energiei electrice la domeniul de activitate al unei subsidiare pe care Complexul Energetic Oltenia o controlează.

 

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.

Societatea poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi 3 perimetre subterane. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite