„Vindem mărţisoare. Construim un teatru”, prima etapă a campaniei de strângere de fonduri pentru construcţia unui teatru independent

„Vindem mărţisoare. Construim un teatru”, prima etapă a campaniei de strângere de fonduri pentru construcţia unui teatru independent

Marian Râlea sprijină strângerea de fonduri pentru construcţia teatrului din Calea Griviţei nr. 53

Pe 26, 27, 28 februarie şi 1 martie, între orele 10.00 şi 17.00, la Muzeul Ţăranului Român, ctitorii proiectului Teatrul Griviţa 53, invită publicul larg să participe – prin achiziţia de mărţisoare cu autograf – la strângerea de fonduri pentru construcţia teatrului din Calea Griviţei nr. 53, cea mai provocatoare aventură culturală a acestui moment şi prima iniţiativă privată de acest fel din 1946 până în prezent.

Chris Simion - Mercurian, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Medeea Marinescu, Rodica Mandache, Adriana Trandafir, Irina Margareta Nistor, Tudor Aaron Istodor, Vlad Logigan, Iuliana Vîlsan, Maria Miu sunt doar câţiva dintre actorii-ctitori ai acestui proiect, cu care publicul se poate întâlni la Muzeului Ţăranului Român în zilele menţionate, pentru a susţine iniţiativa.

Campania de strângere de fonduri începe cu iniţiativa actuală - „Vindem mărţişoare. Construim un teatru” - şi are mai multe etape, extinse până la finalul anului 2021, termenul stabilit pentru deschiderea oficială a şantierului.

În această primă etapă, sunt disponibile 1.000 de mărţisoare, modelate simbolic în formă de cărămizi şi realizate individual de copiii de la Galeria Basil. Mărţisoarele poartă autograful celor care sunt şi ctitori ai proiectului, respectiv Marian Râlea, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marius Manole, George Ivaşcu, Rodica Mandache, Sanda Manu, Ilona Brezoianu, Tudor Istodor, Vlad Logigan, Maria Miu, Iuliana Vîlsan, Medeea Marinescu, Crina Semciuc, Antoaneta Cojocaru, Mirela Zeta, Corina Moise, Dan Rădulescu, Vlad Zamfirescu, Chris Simion - Mercurian şi mulţi alţii. Pentru publicul din afara Capitalei care doreşte să susţină proiectul, există posibilitatea achiziţiei online, prin precomandă la teatru@grivita53.ro sau la numărul 0727.100.856.

În paralel cu iniţiativa „Vindem mărţişoare. Construim un teatru”, pe website-ul griviţa53.ro, continuă vânzarea cărămizilor-ctitor G53.

“Pentru ca această campanie să ne ofere la final teatrul…trebuie să ne strângem 33.000 de ctitori. 1 cărămidă-ctitor este 53 de euro şi este egalată de 5 cărămizi-mărţişor, un mărţişor este 53 lei. Sunt singurul mărţişor care nu expiră şi singura cărămidă care nu se sparge. Materialul din care este făcută cărămida este acelaşi cu care sunt făcute visurile noastre. Împreună chiar putem să reuşim”, a declarat Chris Simion - Mercurian, iniţiatorul proiectului.

Cea de-a doua etapă a proiectului va începe în perioada aprilie-mai.

Mesajul ctitorilor pentru public

Marian Râlea punctează că „Griviţa 53 – primul teatru construit împreună nu este despre troc. Îmi dai - îţi dau. Este despre încredere. Încrederea că vom construi ceea ce spunem. E un cec în alb pe care îl cerem...riscant dar curajos. Sunt multe argumente pentru care ai putea investi banii de-o cărămidă în altceva. Dar şi mai multe argumente pentru care să te alături Griviţei 53”.

 „Mortarul cu care legăm cărămizile Griviţa 53 este sufletul fiecăruia”, spune Maia Morgenstern.

„Povestea noastră nu este despre un imobil, ci despre ceea ce suntem şi lăsăm în urmă”, apreciază Oana Pellea (foto).

Marius Manole declară „În această poveste toţi suntem la fel şi demersul ne aparţine în mod egal. Cărămidă cu cărămidă, om cu om, construim un teatru de care avem nevoie, un teatru al nostru, al tuturor.” 

Chris Simion - Mercurian subliniază: „Este rândul nostru să lăsăm moştenire generaţiilor următoare nu doar un edificiu cultural, ci un exemplu de a fi împreună. Scriem o poveste unică. E primul teatru care se naşte astfel. Ne uneşte spiritul, atitudinea şi bucuria de a construi, dorinţa de a lăsa ceva esenţial în urmă. Dacă un om ne-ar da acum toţi banii pentru a construi acest teatru, n-ar avea valoarea şi energia fiecăruia dintre voi care vă alăturaţi şi deveniţi astfel ctitori.”

Despre Teatrul Griviţa 53

Proiectul Teatrului Grivita 53 s-a născut în 2017, din iniţiativa regizoarei Chris Simion - Mercurian. Cu banii câştigaţi din vânzarea casei moştenite de la bunica sa, Chris Simion - Mercurian (foto jos) a cumpărat terenul de pe Calea Griviţei 53, acolo unde va fi construit, după mai bine de 75 de ani, primul teatru independent din România. Ultimul demers similar i-a aparţinut inginerului constructor Liviu Ciulei, care a construit pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, un teatru privat. Acest lucru se întâmpla în 1946.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările