Cea mai timpurie consemnare din „Odiseea“, descoperită în sudul Greciei

Cea mai timpurie consemnare din „Odiseea“, descoperită în sudul Greciei

Placa descoperită are 13 versuri inscripţionate                                                                                                FOTO: handout/Reuters

O echipă de arheologi a descoperit o placă antică pe care sunt inscripţionate 13 versuri din Odiseea lui Homer, pe locul oraşului antic Olympia, din sudul Greciei. Aceasta ar fi cea mai timpurie consemnare a poemului epic, a declarat ministrul grec al culturii, scrie The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fragmentul descoperit este din cartea a 14-a şi descrie întoarcerea lui Ulise pe insula Itaca, patria sa. 

Placa a fost descoperită după trei ani de excavări realizate de Serviciile de Arheologice Greceşti, în colaborare cu Institutul German de Arheologie. A fost găsită în apropiere ruinelor templului lui Zeus, pe locul unde aveau loc jocurile olimpice, în vestul Peloponezului. 

Compus în secolul VIII î. Hr, poemul epic atribuit lui Homer a fost transcris în epoca creştină pe un pergament din care au fost descoperite doar câteva fragmente, în Egipt, mai scrie The Guardian. 

Cercetătorii sunt de părere că fragmentul găsit este din secolul III, însă data urmează să fie verificată. Totuşi, conform ministrului culturii, placa rămâne „un exponat istoric şi literar minunat”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: