Teodor Baconschi: „Pledez pentru o regăsire a patrimoniului creştin“

Teodor Baconschi, despre cultura pe cale de dispariţie 

Pornind de la volumul „Civilizaţia spectacolului“, al lui Mario Vargas Llosa, care urmează să se lanseze mâine la Librăria Humanitas Cişmigiu, antropologul şi scriitorul Teodor Baconschi a fost invitat în studioul Adevărul Live, pentru a vorbi atât despre cartea care tratează acest subiect, cât şi despre soarta culturii în România anului 2016.

Ştiri pe aceeaşi temă

Invitatul special, aflat în dialog cu jurnalistul cultural Florin Ghioca, a început prin a exprima sintetic ideile lui Mario Vargas Llosa despre dispariţia sau perimarea „culturii înalte“, având ca rezultat ceea ce numeşte, cu un termen al lui Guy Debord, „civilizaţia spectacolului“.

„Antropologia a schimbat definiţia culturii. A dispărut distincţia herderiană dintre cultură şi civilizaţie. Cultura populară, pusă pe picior de egalitate cu celelalte domenii ale culturii, a căpătat în mod inevitabil predominenţă“, a explicat Teodor Baconschi.

„Cultura s-a dezvoltat pe bazele creştinismului. Numai o cultură creştină i-a putut da pe Voltaire şi pe Nietzsche“, scria T.S. Eliot, citat de Mario Vargas Llosa, afirmaţie pe care cei doi interlocutori au dezbătut-o pe larg.

„Lipsa dorinţei de a introduce în constituţia europeană orice referire la moştenirea iudeo-creştină a dus la o perturbare a memoriei culturale. Pledez pentru o regăsire a patrimoniului creştin. Un creştinism obligatoriu ar fi necreştin. Creştinismul are ca valoare principală libertatea omului de a conlucra cu Dumnezeu“, a spus Baconschi.

În ce priveşte eseul lui Llosa, „n-aş spune că este o elegie la mormântul culturii înalte acest eseu, dar este o satiră la adresa consecinţelor acestei deculturalizări. Am început chiar să ne uităm chiorâş la o frază mai lungă de trei rânduri, să ni se pară un atentat la adresa dreptului nostru de a nu gândi“, a avertizat invitatul.

„Am ajuns la un nivel în care cultura este confundată cu divertismentul, sau divertismentul este considerat cultură“, a concluzionat Florin Ghioca.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările