Stiri despre requiem

  18 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Requiem, la Iaşi, în memoria unui înger
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Requiem, la Iaşi, în memoria unui înger

  Un concert cu multe semnificaţii şi plin de încărcătură emoţională, anunţat la Opera Naţională Iaşi - Requiem de Verdi - în memoria basului Octavian Dumitru, de la a cărui dispariţie tragică au trecut ceva mai mult de 40 de zile, ceea ce, în ritualul ortodox, înseamnă o comemorare importantă.

 • La Cluj-Napoca, în Joia Mare
catolică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La Cluj-Napoca, în Joia Mare catolică

  Opera Naţională Română din municipiul de pe malurile Someşului a adus prinosul său Patimilor Mântuitorului, într-un concert cu „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi, colos de muzică şi creaţie generatoare de profundă emoţie spirituală.

 • Mai bine reformăm religia din şcoli!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai bine reformăm religia din şcoli!

  Se discută despre excluderea sau includerea religiei ca obiect de studiu în şcoli. Ca de obicei, părerile sunt paroxistice într-o direcţie sau alta. Pe reţelele sociale, rugăciunile postate public se luptă cu demonstraţiile că Dumnezeu nu există, într-o pornografie pe cât de înverşunată, pe atât de lipsită de soluţii.

 • Festivalul de muzică Sibiu/Hermannstadt – jurnalul meu.
Ziua 3
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul de muzică Sibiu/Hermannstadt – jurnalul meu. Ziua 3

  31 mai 2014. O ultimă zi de festival: dacă te uitai la ploaia de afară, puteai spune că suntem în noiembrie, nu în ultima zi a primăverii. Aşa că prima parte a zilei mi-am petrecut-o scriind şi vizitând Muzeul Brukenthal, o experienţă pe care o recomand oricui: să vezi cu ochii tăi celebrele tablouri “Ecce homo” de Tizian şi “Bărbatul cu tichie albastră” de Eyck e o experienţă care nu ar trebui ratată.

 • Neîmplinirea unui Requiem: opusurile neterminate ale lui Mozart
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Neîmplinirea unui Requiem: opusurile neterminate ale lui Mozart

  Am revenit la Sala Radio pentru a urmări ultimul concert susţinut, în luna noiembrie, de către Orchestra Naţională, puncte de atracţie fiind şi apariţia la pupitru a tânărului dirijor Cristian Măcelaru (din SUA) şi abordarea Requiem-ului de Mozart, lucrare deosebit de îndrăgită de public.

 • Antonín Dvořák, Requiem. La Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Antonín Dvořák, Requiem. La Ateneu

  A fost o bucurie să urmăresc Requiemul lui AD pe scena Ateneului Român, o partitură nedrept de rar cântată în concert, peste tot în lume, nu doar în România în dauna altor opusuri din creaţia vocal simfonică requiem, care şi-au câştigat statutul de hit în genul funebru : Mozart, Verdi, Brahms sau Faure.

 • FOTO Requiem
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Requiem

  Odată ajuns acasă de la spectacolul cu piesa Barrymore de William Luce, spectacol montat la Studioul “Euphorion” al Teatrului Naţional din Cluj de tânărul regizor Tudor Lucanu, am simţit din nou nevoia să caut un capitol, mai exact câteva rânduri dintr-o carte.

 • Dirijori: între guru, lider şi dispecer
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dirijori: între guru, lider şi dispecer

  Cu un calambur fonetic derivat din Everestul dirijatului – „Gurre-Lieder“ de Arnold Schoenberg – reuşesc să imaginez două categorii posibile de dirijori: cel care e o călăuză spirituală pentru orchestră – „guru“ – şi cel care e un conducător impunător – „lider“.

 • Surprize, surprize...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Surprize, surprize...

  Alergând de la o sală la alta, în „maratonul” obişnuit în zilele de festival, mult prea multe şi încărcate cu tot felul de manifestări care îşi găsesc sau nu rostul într-o astfel de „construcţie” ce se vrea de elită, am încercat să urmăresc reperele de posibil interes… real.

 • 12 septembrie – Requiemul pentru sufletele celor vii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  12 septembrie – Requiemul pentru sufletele celor vii

  De cîţiva ani, mă gîndesc dacă nu cumva ar fi legitim din punct de vedere artistic ca cineva să pună în scenă Requiem-ul lui Verdi. Într-atît de operatică mi se pare muzica în sine, dar şi relaţia muzicală dintre vocile soliştilor, dintre voci şi cor, dintre orchestră, voci şi cor, încît aş găsi foarte potrivită o montare scenică. Este, de altfel, singurul Requiem pe care îl cunosc şi care mi-a provocat un asemenea gînd.

 • Verdi, sub bagheta lui Pappano
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Verdi, sub bagheta lui Pappano

  Orchestra şi Corul dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia interpretează joi „Requiemul“ de Giuseppe Verdi la Sala Mare a Palatului.

 • FESTIVALUL GEORGE ENESCU. Dirijorul Antonio Pappano conduce spectacolul „Requiem“ de Giuseppe Verdi la Sala Palatului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FESTIVALUL GEORGE ENESCU. Dirijorul Antonio Pappano conduce spectacolul „Requiem“ de Giuseppe Verdi la Sala Palatului

  Unul dintre cei mai importanţi dirijori din lume, Antonio Pappano, se va afla la pupitrul Orchestrei Academiei „Santa Cecilia“, pe 12 septembrie, la Sala Mare a Palatului, de unde va dirija spectacolul „Requiem“ de Giuseppe Verdi. Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului „George Enescu“, a declarat, într-un interviu acordat „Adevărul“, că acest concert îi va face geloşi până şi pe organizatorii Festivalului de la Salzburg.

 • Vara nu se ascultă neapărat muzici de vară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vara nu se ascultă neapărat muzici de vară

  Niciunul dintre discurile pe care le-am ascultat în ultimul timp, noutăţi absolute, nu sunt ceea ce ne-am gândi că se ascultă în mod obişnuit vara: trio-uri cu pian, un requiem...

 • Succesul unui proiect de anvergură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Succesul unui proiect de anvergură

  În urmă cu câţiva ani s-au pus bazele unui proiect care, ajuns acum la cea de a III-a ediţie, a intrat deja în conştiinţa muzicienilor şi a publicului deopotrivă, impactul şi performanţele fiind deosebite.

 • Două „versiuni”, acelaşi „Requiem”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Două „versiuni”, acelaşi „Requiem”

  Rar se întâmplă să ascultăm în concert la Bucureşti aceeaşi lucrare la câteva zile distanţă, interpretată însă de două ansambluri diferite, provocându-ne, involuntar, la o audiţie comparată evident cu „răspunsuri” nuanţate, firesc subiective, dar deloc în raport cu „de gustibus”.

Modifică Setările