Stiri despre postcomunism

  19 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Depresia postcomunistă: românii, copleşiţi de schimbare. Daniel David: „După Revoluţie, unii oameni au dezvoltat emoţii negative funcţionale“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Depresia postcomunistă: românii, copleşiţi de schimbare. Daniel David: „După Revoluţie, unii oameni au dezvoltat emoţii negative funcţionale“

  După Revoluţie, mulţi români au rămas blocaţi pe drumul nebulos al tranziţiei de la comunism la democraţie. Celor care aveau, la mijlocul anilor ’90, între 40 şi 55 de ani capitalismul le-a furat viitorul predictibil şi le-a dovedit că sunt inadaptaţi. Atunci a crescut, la nivel naţional, numărul de cazuri de depresie, o tulburare psihică vinovată într-o oarecare măsură şi de adâncirea prăpastiei dintre generaţii.

 • Postcomunismul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Postcomunismul

  Ediţia din anul acesta a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“ de la Iaşi a avut tema „Creştinismul în postcomunism (1989-2019). Tranziţie, terapie, tendinţe“. Tripticul circumscrie un proces mult mai amplu decât suntem pregătiţi să acceptăm.

 • INTERVIU Daniel David, psiholog: „Când facem cadouri, ne considerăm generoşi“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Daniel David, psiholog: „Când facem cadouri, ne considerăm generoşi“

  Psihologul şi psihoterapeutul Daniel David (45 de ani) explică de ce împărţim daruri de Crăciun şi cum, uneori, alegerea acestora modifică relaţiile cu noi înşine şi cu ceilalţi. Aduce vorba şi despre felul în care s-au schimbat aşteptările unor oameni, privitor la cadouri, după căderea regimului comunist

 • Prejudecăţi şi postcomunism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prejudecăţi şi postcomunism

  Când se fac bine societăţile? Când îşi reduc la minimum prejudecăţile şi îşi amplifică la maximum consideraţia pentru o viaţă morală şi pentru practicarea ei. România suferă de un regretabil exces din cele dintâi.

 • De la postcomunism la prefascism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la postcomunism la prefascism

  Încotro se îndreaptă România lui Liviu Dragnea? Spre România curată şi luminoasă a revoluţiei civilităţii iscate de OUG 13? Spre naţional-comunism ceauşist? Sau mai degrabă spre România sfârşitului anilor 30?

 • Sag mir, wo die Blumen sind
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sag mir, wo die Blumen sind

  Zilele acestea, într-un paralelism aproape sfidător cu alte evenimente mai urgente, s-au înşiruit manifestările de comemorare a celor care au căzut în acel decembrie însângerat din 1989. Unii au fost amintiţi însă în treacăt, aproape deloc.

 • România şi ieşirea din cercul vicios
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România şi ieşirea din cercul vicios

  S-au împlinit 25 de ani de la glisarea României în cosmarul mineriadelor. Iată o propoziţie care lasă de dorit. Căci România e departe de a fi „glisat”. În fapt, n-a alunecat în nenorocirea de la 13-15 iunie printr-o fatalitate, aşa cum se abate uneori o catastrofă naturală asupra omului mai mult sau mai puţin nevinovat. Ci ţara s-a văzut expulzată din familia naţiunilor civilizate de o barbarie pe stil cambogian.

 • Păcatele capitale ale tranziţiei (2)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Păcatele capitale ale tranziţiei (2)

  Dacă o revoluţie poate fi şi radicală, tranziţia este doar graduală. Prin Revoluţia de la 1989, a fost desfiinţată dictatura lui Nicolae Ceauşescu, iar PCR a fost scos în afara legii. Dar, cele două schimbări ţin de sfera puterii politice, care este localizată sus, după cum sus este localizată şi puterea lui Dumnezeu.

 • După 25 de ani, din nou despre Goma
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  După 25 de ani, din nou despre Goma

  Domnule Preşedinte Iohannis, vă rog să-i redaţi lui Paul Goma cetăţenia pe care statul român comunist i-a luat-o în mod abuziv! Aşa vom reuşi să eliminăm gravele consecinţe ale comunismului. Pas cu pas.

 • Zidul Kievului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zidul Kievului

  Criza de reprezentare din Ucraina nu poate fi rezolvată nici prin intervenţia forţelor armate împotriva protestatarilor şi nici prin ruperea în două a ţării (după propunerea venită de la Kremlin), ci prin demisia lui Ianukovici şi întoarcerea la opţiunea electoratului.

 • Statul român şi criminalii săi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Statul român şi criminalii săi

  Niciodată statul român nu a fost mai bun cu criminalii săi ca în comunism şi postcomunism. Acestor criminali le urez viaţă lungă, mai lungă decât le poate face statul român procesele pentru a-i scăpa cu moartea naturală de judecată şi condamnare.

 • Magda Cârneci: „Ar trebui poezia să cedeze, să tacă?”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Magda Cârneci: „Ar trebui poezia să cedeze, să tacă?”

  Stimată doamnă Magda Cârneci, un poet adevărat nu-şi pune problema oportunităţii scrierii şi publicării de poezie, dar un analist interesat de „funcţionarea” unei anumite epoci socio-culturale, da. Merită să scrii poezie după 1990, în democraţia noastră originală care a făcut economie de piaţă mai întîi în cultură?

Modifică Setările