Stiri despre opera nationala romana iasi

  26 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Final en beauté la Opera Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Final en beauté la Opera Iaşi

  Cum Lucia di Lammermoor a dispărut din repertoriul ONB, lăsând locul unor producţii vetuste şi înţepenite în clişee scenice deplorabile, am făcut un drum la Iaşi pentru a revedea punerea în scenă a lui Andrei Şerban.

 • De la Iaşi la
Cluj-Napoca, „Don Giovanni“ de Mozart
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la Iaşi la Cluj-Napoca, „Don Giovanni“ de Mozart

  Scriam nu demult în aceste pagini despre o iniţiativă a conducerilor Operelor Naţionale Române din municipiile de pe malurile Bahluiului şi Someşului de a interschimba producţii proprii, care nu există pe afişele celeilalte instituţii.

 • Feerie dansantă sau
„Cenuşăreasa“ la Opera din Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Feerie dansantă sau „Cenuşăreasa“ la Opera din Iaşi

  A fost recenta premieră a Operei Naţionale Române Iaşi, după raritatea pe care a constituit-o anterioara, opera „Ecaterina Teodoroiu“ de Emil Lerescu, montată cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Nu se putea ca managerul-director general al teatrului, balerina şi regizoarea Beatrice Rancea, să nu se orienteze ca nouă producţie şi spre un titlu de mare popularitate, baletul „Cenuşăreasa“ de Serghei Prokofiev.

 • Noi forţe în „Traviata“
ieşeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noi forţe în „Traviata“ ieşeană

  A fost şi este o preocupare permanentă a managerului general al Operei Naţionale Române din municipiul de pe malurile Bahluiului, Beatrice Rancea, de a identifica glasuri noi, tinere, de a le oferi debuturi, de a le forja în spectacole, cu perspective importante de dezvoltare ulterioară pe măsura pregătirii lor de bază, tehnice îndeosebi. De la Iaşi au pornit nume care s-au afirmat sau se află în curs de afirmare.

 • „Văduva veselă”, un
spectacol autografiat Andrei Şerban
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Văduva veselă”, un spectacol autografiat Andrei Şerban

  Este prima coproducţie realizată între teatre lirice româneşti. Un deziderat despre care am scris în repetate rânduri, apreciindu-l drept una dintre soluţiile pentru depăşirea, pe cât posibil, a lipsurilor din bugetele Operelor finanţate naţional, de la Ministerul Culturii şi local, de la primării.

 • Ileana Iliescu a montat „Lacul lebedelor” la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ileana Iliescu a montat „Lacul lebedelor” la Iaşi

  Din nou eveniment la Opera Naţională Română Iaşi! De această dată în teritoriul coregrafic, o nouă producţie cu „Lacul lebedelor” de Ceaikovski, în îngrijirea renumitei balerine şi coregrafe Ileana Iliescu.

 • Spectacole cu „Boema” la Bucureşti şi Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacole cu „Boema” la Bucureşti şi Iaşi

  Renumita soprană Elena Moşuc, a cărei reputaţie la scară mondială este binecunoscută şi unanim apreciată, îşi face timp în mod regulat să cânte în România. La început de martie, a revenit pe scena Operei Naţionale Bucureşti pentru un spectacol cu „Boema” de Puccini, titlu pe care îl mai onorase acum aproape şase ani.

 • „Don Giovanni” s-a reluat la Opera din Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Don Giovanni” s-a reluat la Opera din Iaşi

  Se cunosc problemele globale cu care se confruntă teatrele lirice din România, fie ele supuse autorităţii naţionale, fie subordonate primăriilor. Printre multe altele, fondurile restrânse, numărul redus de spectacole, încadrările insuficiente cu personal pentru acoperirea repertoriului..., toate legate între ele.

 • Andrei Şerban: „Muzica
- arta supremă, arta tuturor artelor”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Şerban: „Muzica - arta supremă, arta tuturor artelor”

  A fost prima zicere a lui Andrei Şerban în dizertaţia pe care a susţinut-o recent la Opera Naţională Română Iaşi, înaintea reluării spectacolului cu propria producţie „Lucia di Lammermoor” de Donizetti. Am ales-o drept titlu, părându-mi-se elocventă şi încurajatoare pentru ideatica unui regizor de formaţie teatrală, dar a cărui activitate s-a dezvoltat consistent şi în teritoriul liric. În temple mondiale ale operei.

 • Andrei Şerban, onorat la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Şerban, onorat la Iaşi

  Municipiul de pe malurile Bahluiului l-a onorat recent pe regizorul Andrei Şerban în cadrul unei festivităţi strălucitoare care a avut loc la Opera Naţională Română Iaşi, cu prilejul reluării spectacolului „Lucia din Lammermoor” de Donizetti, producţie semnată de marele artist, cu premiera către finele lui 2014. Maestrului i s-a decernat titlul de „Cetăţean de Onoare al Iaşiului”.

 • Lucia de la Iaşi - un succes anonim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lucia de la Iaşi - un succes anonim

  Exact aşa a definit regizorul Andrei Şerban impactul producţiei sale pentru Opera Naţională Română din Iaşi: un succes anonim, dezamăgit de absenţa reprezentanţilor Ministerului Culturii de la toate spectacolele cu Lucia din Lammermoor, care a avut premiera în deschiderea stagiunii trecute.

 • Premiile Operelor Naţionale, ediţia 2015
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premiile Operelor Naţionale, ediţia 2015

  A devenit deja o tradiţie. Pentru a treia oară consecutiv s-au acordat la Iaşi Premiile Operelor Naţionale, iniţiativă a managerului Operei Naţionale Române din municipiul moldav, Beatrice Rancea. Un demers care stimulează concurenţa şi polarizează atenţia lumii lirice naţionale. În ziua galei de premiere, Iaşiul devine centrul operei din România.

 • „Carmen”, spectacol cuceritor la Opera din Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Carmen”, spectacol cuceritor la Opera din Iaşi

  Este noua producţie a scenei lirice moldave, a cărei premieră a avut loc în partea a doua a lunii septembrie, urmată imediat de alte trei spectacole. Suprapunerea cu concertele Festivalului George Enescu m-a făcut să pot veni la Iaşi doar la a cincea reprezentare a operei lui Bizet, în 11 noiembrie.