Stiri despre opera nationala romana iasi

  28 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Gala premianţilor Operelor Naţionale…
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gala premianţilor Operelor Naţionale…

  … a avut loc la Iaşi, ca eveniment premergător sărbătorii Sf. Crăciun şi ca memorator al galelor ce s-au desfăşurat începând din 2013 la iniţiativa managerului Operei Naţionale Române din municipiul moldav, Beatrice Rancea, o serie reprezentată de competiţia scenelor lirice cu subordonare naţională din România, cărora li s-a alăturat Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din  Chişinău.

 • Omagiu marii balerine
Ileana Iliescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omagiu marii balerine Ileana Iliescu

  Îmi stăruie în minte sintagma „Păcatul uitării”. A fost ideată de un mare teolog, vrednicul de pomenire arhimandrit dr. Zareh Baronian, care spunea adesea că adaugă celor Şapte Păcate Capitale pe al optulea, „Păcatul uitării”.

 • Final en beauté la Opera Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Final en beauté la Opera Iaşi

  Cum Lucia di Lammermoor a dispărut din repertoriul ONB, lăsând locul unor producţii vetuste şi înţepenite în clişee scenice deplorabile, am făcut un drum la Iaşi pentru a revedea punerea în scenă a lui Andrei Şerban.

 • De la Iaşi la
Cluj-Napoca, „Don Giovanni“ de Mozart
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la Iaşi la Cluj-Napoca, „Don Giovanni“ de Mozart

  Scriam nu demult în aceste pagini despre o iniţiativă a conducerilor Operelor Naţionale Române din municipiile de pe malurile Bahluiului şi Someşului de a interschimba producţii proprii, care nu există pe afişele celeilalte instituţii.

 • Feerie dansantă sau
„Cenuşăreasa“ la Opera din Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Feerie dansantă sau „Cenuşăreasa“ la Opera din Iaşi

  A fost recenta premieră a Operei Naţionale Române Iaşi, după raritatea pe care a constituit-o anterioara, opera „Ecaterina Teodoroiu“ de Emil Lerescu, montată cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Nu se putea ca managerul-director general al teatrului, balerina şi regizoarea Beatrice Rancea, să nu se orienteze ca nouă producţie şi spre un titlu de mare popularitate, baletul „Cenuşăreasa“ de Serghei Prokofiev.

 • Noi forţe în „Traviata“
ieşeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noi forţe în „Traviata“ ieşeană

  A fost şi este o preocupare permanentă a managerului general al Operei Naţionale Române din municipiul de pe malurile Bahluiului, Beatrice Rancea, de a identifica glasuri noi, tinere, de a le oferi debuturi, de a le forja în spectacole, cu perspective importante de dezvoltare ulterioară pe măsura pregătirii lor de bază, tehnice îndeosebi. De la Iaşi au pornit nume care s-au afirmat sau se află în curs de afirmare.

 • „Văduva veselă”, un
spectacol autografiat Andrei Şerban
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Văduva veselă”, un spectacol autografiat Andrei Şerban

  Este prima coproducţie realizată între teatre lirice româneşti. Un deziderat despre care am scris în repetate rânduri, apreciindu-l drept una dintre soluţiile pentru depăşirea, pe cât posibil, a lipsurilor din bugetele Operelor finanţate naţional, de la Ministerul Culturii şi local, de la primării.

 • Ileana Iliescu a montat „Lacul lebedelor” la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ileana Iliescu a montat „Lacul lebedelor” la Iaşi

  Din nou eveniment la Opera Naţională Română Iaşi! De această dată în teritoriul coregrafic, o nouă producţie cu „Lacul lebedelor” de Ceaikovski, în îngrijirea renumitei balerine şi coregrafe Ileana Iliescu.

 • Spectacole cu „Boema” la Bucureşti şi Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacole cu „Boema” la Bucureşti şi Iaşi

  Renumita soprană Elena Moşuc, a cărei reputaţie la scară mondială este binecunoscută şi unanim apreciată, îşi face timp în mod regulat să cânte în România. La început de martie, a revenit pe scena Operei Naţionale Bucureşti pentru un spectacol cu „Boema” de Puccini, titlu pe care îl mai onorase acum aproape şase ani.

 • „Don Giovanni” s-a reluat la Opera din Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Don Giovanni” s-a reluat la Opera din Iaşi

  Se cunosc problemele globale cu care se confruntă teatrele lirice din România, fie ele supuse autorităţii naţionale, fie subordonate primăriilor. Printre multe altele, fondurile restrânse, numărul redus de spectacole, încadrările insuficiente cu personal pentru acoperirea repertoriului..., toate legate între ele.

 • Andrei Şerban: „Muzica
- arta supremă, arta tuturor artelor”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Şerban: „Muzica - arta supremă, arta tuturor artelor”

  A fost prima zicere a lui Andrei Şerban în dizertaţia pe care a susţinut-o recent la Opera Naţională Română Iaşi, înaintea reluării spectacolului cu propria producţie „Lucia di Lammermoor” de Donizetti. Am ales-o drept titlu, părându-mi-se elocventă şi încurajatoare pentru ideatica unui regizor de formaţie teatrală, dar a cărui activitate s-a dezvoltat consistent şi în teritoriul liric. În temple mondiale ale operei.

 • Andrei Şerban, onorat la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Şerban, onorat la Iaşi

  Municipiul de pe malurile Bahluiului l-a onorat recent pe regizorul Andrei Şerban în cadrul unei festivităţi strălucitoare care a avut loc la Opera Naţională Română Iaşi, cu prilejul reluării spectacolului „Lucia din Lammermoor” de Donizetti, producţie semnată de marele artist, cu premiera către finele lui 2014. Maestrului i s-a decernat titlul de „Cetăţean de Onoare al Iaşiului”.

 • Lucia de la Iaşi - un succes anonim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lucia de la Iaşi - un succes anonim

  Exact aşa a definit regizorul Andrei Şerban impactul producţiei sale pentru Opera Naţională Română din Iaşi: un succes anonim, dezamăgit de absenţa reprezentanţilor Ministerului Culturii de la toate spectacolele cu Lucia din Lammermoor, care a avut premiera în deschiderea stagiunii trecute.

 • Premiile Operelor Naţionale, ediţia 2015
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premiile Operelor Naţionale, ediţia 2015

  A devenit deja o tradiţie. Pentru a treia oară consecutiv s-au acordat la Iaşi Premiile Operelor Naţionale, iniţiativă a managerului Operei Naţionale Române din municipiul moldav, Beatrice Rancea. Un demers care stimulează concurenţa şi polarizează atenţia lumii lirice naţionale. În ziua galei de premiere, Iaşiul devine centrul operei din România.

 • „Carmen”, spectacol cuceritor la Opera din Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Carmen”, spectacol cuceritor la Opera din Iaşi

  Este noua producţie a scenei lirice moldave, a cărei premieră a avut loc în partea a doua a lunii septembrie, urmată imediat de alte trei spectacole. Suprapunerea cu concertele Festivalului George Enescu m-a făcut să pot veni la Iaşi doar la a cincea reprezentare a operei lui Bizet, în 11 noiembrie.

 • La Iaşi, „Tosca” aniversară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La Iaşi, „Tosca” aniversară

  Există o tradiţie la Opera Naţională Română Iaşi ca inaugurarea importantei instituţii naţionale de cultură să fie sărbătorită anual, chiar la data de 3 noiembrie, când primul spectacol de operă a încântat publicul local. Titlul ales atunci fiind „Tosca” de Puccini, era firesc ca el să marcheze de fiecare dată aniversarea înfiinţării companiei. S-au scurs 59 de ani.

 • „Lucia di Lammermoor“, marca Andrei Şerban, a sosit la Opera din Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Lucia di Lammermoor“, marca Andrei Şerban, a sosit la Opera din Iaşi

  În teritoriul liric, creativitatea lui Andrei Şerban se orientează în aceste zile către revizitarea unor spectacole mai vechi, produse de aproape trei decenii pe marile scene ale lumii, Metropolitan Opera House, Royal Opera House Covent Garden, Opéra National de Paris, Wiener Staatsoper.

 • La Iaşi, „Boema” pentru secolul XXI
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La Iaşi, „Boema” pentru secolul XXI

  După recenta premieră cu „Traviata”, Opera Naţională Română din oraşul moldav a ales drept nouă producţie un alt titlu de largă popularitate, „Boema” pucciniană.

 • Teatralitate extremă în
„Traviata” sau 

regal de operă la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teatralitate extremă în „Traviata” sau regal de operă la Iaşi

  Orice nouă producţie a unei capodopere lirice este aşteptată cu nerăbdare. Mai ales dacă este vorba de „Traviata” verdiană. Şi mai ales dacă are loc pe o scenă devenită de puţină vreme renumită pe plan naţional prin montările sale, în care numele lui Andrei Şerban străluceşte. Opera Naţională Română Iaşi.

 • Show total cu Elena Moşuc şi Gonçalo Salgueiro
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Show total cu Elena Moşuc şi Gonçalo Salgueiro

  A fost la Opera Naţională Română Iaşi, în minunata sală proiectată de vienezii Fellner şi Helmer şi restaurată în chip exemplar în anii din urmă, un auditorium care sub manageriatul regizoarei Beatrice Rancea cunoaşte momente de strălucire.

 • Operă şi dans la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Operă şi dans la Iaşi

  La Opera Naţională Română Iaşi alternanţa spectacolelor de facturi diverse atrage publicul. Sălile sunt permanent pline, se cântă cu casa închisă, în mod curent se pun în vânzare locuri în picioare, recent s-au inaugurat transmisiile online pe Internet, în timp real.

Modifică Setările