Stiri despre memorialistica

  12 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • GDS şi marea conspiraţie sovieto-maghiaro-criptocomunistă – Memorialistică (5)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  GDS şi marea conspiraţie sovieto-maghiaro-criptocomunistă – Memorialistică (5)

  O experienţă caracteristică a memorialisticii este ruptura comică, dar şi potenţial traumatizantă, între ceea ce ştii că ai trăit şi ceea ce se speculează ulterior, cu motivaţii diverse, în legătură cu „bagajul“ tău existenţial. Ai, pe de o parte, faptele biografiei tale şi, pe de alta, ambalajul „hermeneutic“, jurnalistic, „demascator“ al imaginii lor în posteritate.

 • INTERVIU Autoarea Anamaria Smigelschi: „Am învăţat să nu copiez nimic şi să termin tot ce
încep“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Autoarea Anamaria Smigelschi: „Am învăţat să nu copiez nimic şi să termin tot ce încep“

  În cartea sa de memorii, „Trecători, trecători“, publicat de Editura Vremea, artista plastică Anamaria Smigelschi, premiată naţional şi internaţional, portretizează personaje celebre sau deloc cunoscute, evocând cu duioşie vremuri în care exista nobleţe, o anumită poezie şi aşezare în viaţa de zi cu zi, spre deosebire de agitaţia din lumea contemporană, când oamenii sunt mult prea grăbiţi

 • SOV şi Ruşanu- şanse mari la premiul Nobel pentru
literatură!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SOV şi Ruşanu- şanse mari la premiul Nobel pentru literatură!

  Veşti îmbucurătoare pentru toţi cei interesaţi de prezentul, viitorul şi şansele de nobelizare ale literaturii noastre. Nu ne-a ieşit cu Cărtărescu, certitudinile lui Varujan Vosganian s-au dovedit nişte simple iluzii, însă lucrurile s-ar putea să dobândească o nouă turnură graţie contribuţiilor esenţiale datorate lui Sorin Ovidiu Vântu şi lui Dan Radu Ruşanu.

 • O Carte eveniment
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O Carte eveniment

  O Carte de istorie, o Carte de antropologie culturală, o Carte de istoria moravurilor, o Carte de sociologie, o Carte album de artă, o Carte de memorialistică unicat, o Operă literară sub semnătura unui savant: ,,Amintiri... Viaţa la ţară – Stolnicul interbelic". Autorul, binecunoscutul Academician Bălăceanu Stolnici care la 94 de ani se înfăţişează celor de azi şi de mâine şi în ipostaza unui aristocrat al memorialisticii.

 • De ce iubiţi Bucureştiul? Poveştile
neştiute ale vechilor bucureşteni, spuse de Tatiana Mărgescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce iubiţi Bucureştiul? Poveştile neştiute ale vechilor bucureşteni, spuse de Tatiana Mărgescu

  Câte poveşti ale unor doamne şi ale unor domni din Bucureşti ascund, oare, străzile acestui oraş? Cum se face că, în ciuda tuturor bombănelilor zilnice, Bucureştiul rămâne, totuşi, un oraş-spectacol? Şi cel mai frumos devine Bucureştiul atunci când e povestit altora. Asta face Tatiana Mărgescu, în „Povestea unei doamne din Bucureşti“, publicată recent la editura Vremea în colecţia „Planeta Bucureşti“.

 • Manipularea, înainte şi după 1989
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manipularea, înainte şi după 1989

  E limpede pentru oricine că timpul înseamnă reperul principal al oricărei vieţi. Succesivele întâmplări din care se compune fiecare existenţă se raportează mai întâi şi în chip fatal la această instanţă de natură fizică. Aşa încât până şi cea mai timidă încercare de recuperare a ceea ce a fost se raportează inexorabil la timp.

 • Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu

  „Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu” se citeşte cam cum se citea în anii 90 memorialistica recuperatoare şi cu miez. Unul întreabă necomplezent şi necruţător, celălalt răspunde netrucat şi fără rest, slobod la gură şi la conştiinţă. Pe fundalul crunt al ambianţei socio-politice de azi e o carte fundamentală din cel puţin trei motive.

Modifică Setările