Stiri despre manuscrisul fanariot

  7 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Leun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Leun

  Săptămâna trecută am scris despre Leun, o pagină din „Manuscrisul fanariot”. Personajul acesta porneşte de la câteva documente din secolul 18 şi, desigur, numele lui este o deformare de la Leon, vehiculat în epocă, scris întocmai ori de câte ori venea sub pana cuiva.

 • Personajul periferic (2)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Personajul periferic (2)

  Printre multele personaje din „Manuscrisul fanariot“, se numără şi Deli Zorzo, un secretar de la cancelaria Mitropoliei, care până la finalul romanului ajunge mitropolit, cu numele lui adevărat care era Dositei Filiti, personaj real, de altfel, căruia îi găsiţi panegirice şi alte portrete elogioase în analele bisericeşti.

 • Personajul
periferic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Personajul periferic

  Printre personajele mele secundare se numără şi Tuică, un vagabond din romanul Manuscrisul fanariot, care aducea cu el piaza rea.

 • Bucureşti, pe timp de
molimă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bucureşti, pe timp de molimă

  Pandemia e anunţată de nişte gâşte negre, numite călugăriţe (Branta leucopsis), care umplu malurile Dâmboviţei, băgând groaza în oameni, ca, finalmente, să-şi facă apariţia însăşi Ciuma, reprezentată ca o femeie cu cioc şi labe de gâscă...

 • Virusul ucigaş şi femeia seducătoare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Virusul ucigaş şi femeia seducătoare

  În timpuri vechi, când era o epidemie, de exemplu, la vremuri de holeră, românii aveau o reţetă infailibilă: zdrobeau usturoi şi-l stropeau cu oţet, iar cu pasta asta se mozoleau bine pe tot corpul.

 • Ficţiuni despre
trecut. Doina Ruşti vorbeşte despre Bucureştiul fanarioţilor şi despre domnii
de-acum două secole, la Adevărul Live
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ficţiuni despre trecut. Doina Ruşti vorbeşte despre Bucureştiul fanarioţilor şi despre domnii de-acum două secole, la Adevărul Live

  Scriitoarea Doina Ruşti vorbeşte, la Adevărul Live, despre cel mai recent volum al său, „Manuscrisul fanariot“ şi despre mirajul Bucureştiului din secolului XVIII. Despre libertate şi dragoste, dar şi despre toate frumuseţile unei moşteniri culturale percepută mai degrabă ca fiind de la periferia dezvoltării noastre.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  "Manuscrisul fanariot", de Doina Ruşti, lansat sâmbătă, la Bucureşti

  Acesta este personajul Doinei Ruşti, din romanul "Manuscrisul fanariot", apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom. Îl puteţi întâlni în uşa Librăriei Humanitas Cişmigiu, legănîndu-şi umbreluţa galbenă, fluturîndu-şi poalele anteriului. Ziua: sâmbătă, 4 aprilie.

Modifică Setările