
Şcolile private, pândite de faliment
Circa 150.000 de elevi şi preşcolari merg la cursuri în instituţii private unde sunt cuprinşi 19.000 de angajaţi. Şcolile private cer Guvernului ajutor financiar.
Circa 150.000 de elevi şi preşcolari merg la cursuri în instituţii private unde sunt cuprinşi 19.000 de angajaţi. Şcolile private cer Guvernului ajutor financiar.
Pe fondul degradării tot mai accentuate a învăţământului de stat, de la starea precară a şcolilor şi a materialelor didactice la calitatea tot mai slabă a profesorilor şi criza accentuată de personal, tot mai mulţi români îşi trimit copiii la şcolile şi grădiniţele private.
Un expert educaţional acuză Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, instituţia din subordinea Ministerului Educaţiei care se ocupă cu autorizarea şi acreditarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, de abuz în serviciu după ce ar fi amânat nejustificat autorizarea unei şcoli private în Capitală.
În timp ce în scolile de stat o învăţătoare are şi 38 de elevi în clasă, copiii din clasa I, în sistemul privat, se pot bucura de atenţia a două învăţătoare. Pe de altă parte, taxele de şcolarizare îi îndepărtează pe mulţi români de alternativa învăţământului privat. Cu ce sunt mai bune şcolile private decât cele de stat? Răspunsul – joi, de la 14.00, la Adevărul Live.
Noua „idee europeană” a privatizării învăţământului academic nu se va aplica în România, unde eforturile pentru remonopolizare au deja o istorie de 14 ani. Universităţile vor rămâne la stat, dar cu taxă. Nu se va mai putea vorbi de piaţă academică şi nici de calitate.
Finanţarea elevilor din învăţământul privat, prevăzută de legislaţie din 2011, este un principiu corect care trebuie aplicat, însă, la recomandarea Ministerului Finanţelor, din motive bugetare, a fost amânată an de an, a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Luni, la Adevărul Live, am discutat despre învăţământul particular din România alături de expertul în educaţie Marian Staş şi de reprezentanţii unor şcoli private din Capitală, inclusiv ai şcolilor postliceale sanitare, sector care a înregistrat cea mai mare creştere în ultimii ani.
Românii sunt din ce în ce mai dispuşi să plătească mii de euro pentru a-şi educa copiii în sistemul privat. Cele mai căutate sunt şcolile postliceale sanitare, care asigură un loc de muncă atât în spitalele din ţară, cât şi în cele din străinătate.
Avocata Mona Muşat, partener al casei de avocatură Muşat&Asociaţii, va deschide şcoala privată Aletheea, în zona de nord a Capitalei, care se adresează claselor primare şi de gimnaziu, printr-o investiţie de 2,5 milioane de euro.