Stiri despre iicmer

  23 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Masacrul inocenţilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Masacrul inocenţilor

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a completat acum câteva zile sesizarea penală din 1 iunie 2017 cu noi detalii despre modul cum statul comunist scăpa de „rebuturile“ lui umane.

 • FOTO Rămăşiţele partizanului Ioan Andreşel, descoperite şi deshumate de arheologi în Apuseni, la peste 1200 de metri altitudine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Rămăşiţele partizanului Ioan Andreşel, descoperite şi deshumate de arheologi în Apuseni, la peste 1200 de metri altitudine

  Rămăşiţele pământeşti ale unui luptător anticomunist, împuşcat de Securitate în vara lui 1950 şi îngropat într-un loc izolat, la peste 1200 de metri altitudine în Munţii Apuseni, au fost descoperite luni în cadrul unei acţiuni de investigaţii arheologice organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

 • Rămăşiţele a trei partizani ucişi de securitatea comunistă în 1949, deshumate pe Valea Cricăului, în Apuseni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rămăşiţele a trei partizani ucişi de securitatea comunistă în 1949, deshumate pe Valea Cricăului, în Apuseni

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează începând cu ziua de marţi, 22 august 2017, o acţiune de investigaţii arheologice pe teritoriul comunei Cricău din Alba pentru deshumarea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Ştefan Popa, Nicolae Moldovan şi Cornel Pascu, care au murit la 8 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupe şi cadre operative ale Securităţii.

 • Consilier prezidenţial, despre anchetarea torţionarilor: „La IICCMER s-au încetinit investigaţiile. Parchetul s-ar putea autosesiza”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Consilier prezidenţial, despre anchetarea torţionarilor: „La IICCMER s-au încetinit investigaţiile. Parchetul s-ar putea autosesiza”

  Consilier prezidenţial Andrei Muraru, fost şef al IICCMER, a declarat, duminică, la Digi 24, că după anchetarea cazurilor torţionarilor Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior, activitatea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului a "încetinit" şi nu pare să se mai lucreze asupra listei cu 31 de torţionari existentă în instituţie.

 • Închisoarea de la Râmnicu Sărat poate fi vizitată doar virtual. Intră într-un proces de reabilitare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Închisoarea de la Râmnicu Sărat poate fi vizitată doar virtual. Intră într-un proces de reabilitare

  Accesul în fosta închisoare din perioada comunistă de la Râmnicu Sărat va fi interzis. Mai exact, fostul penitenciar ce reprezintă unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii în perioada comunistă, aflată în administrarea IICCMER din 2007, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Până la finalizarea lucrărilor, persoanele interesate pot vizita turul virtual al închisorii.

 • O insultă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O insultă

  În urmă cu aproape un an (2013, n.m.), IICMER şi ziarul Gândul au început o campanie al cărei scop era descoperirea şi trimiterea în justiţie a foştilor torţionari din vremea regimului comunist.

 • Rămăşiţele a doi luptători anticomunişti ucişi de fosta securitate în 1949, căutate în satul Mesentea din Alba
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rămăşiţele a doi luptători anticomunişti ucişi de fosta securitate în 1949, căutate în satul Mesentea din Alba

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, organizează miercuri, 1 iunie 2016, o acţiune de investigaţii arheologice în satul Mesentea din Alba. Acţiunea are drept obiectiv recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Mârza Traian şi Gligor Traian, care au murit la 9 martie 1949 într-o confruntare armată cu cadre ale Securităţii.

 • Spiritul civic în acţiune...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spiritul civic în acţiune...

  De curînd, într-un comentariu la Legea 217, spuneam că atmosfera pe care textul legii a creat-o (printr-o sumedenie de stîngăcii de concepţie şi de limbaj) a dus la blocarea unei dezbateri altfel esenţiale pentru lămurirea cîtorva episoade istorice impure şi pentru curăţarea spaţiului public autohton.

 • Cinci dintre partizanii grupului Dabija, ucişi de securişti la Groşi în Apuseni, în anul 1949, căutaţi de arheologi şi istorici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cinci dintre partizanii grupului Dabija, ucişi de securişti la Groşi în Apuseni, în anul 1949, căutaţi de arheologi şi istorici

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizează începând de luni, 31 august 2015, o acţiune de investigaţii arheologice pe teritoriul comunei Bistra. Acţiunea are drept obiectiv căutarea şi deshumarea rămăşiţelor pământeşti a cinci persoane care au fost ucise la 4 martie 1949 de agenţi ai Securităţii.

 • Torţionarul fără chip. Refic Fizula a fost demascat de IICMER, dar prea târziu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Torţionarul fără chip. Refic Fizula a fost demascat de IICMER, dar prea târziu

  Refic Telep Fizula, unul dintre cei trei torţionari pentru care Institutul de Investigare a Crimelor şi Memoria Exilului Românesc (IICMER) a depus sesizare penală, este originar din Dobrogea, unde s-ar fi şi stins din viaţă, în urmă cu doi ani. În arhivele statului nu există nicio fotografie de-a sa.

 • Martori
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Martori

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a început de mai mulţi ani acţiuni de căutare, identificare şi prelevare arheologică în locurile unde s-au petrecut omoruri motivate politic.

 • Reconfigurări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reconfigurări

  Imediat după ce PNL a anunţat ruperea USL şi decizia ieşirii de la guvernare, premierul Victor Ponta a dat asigurări ferme că reprezentanţii foştilor aliaţi ai PSD  în diverse foruri de conducere, fie ele la nivel central sau local, nu au niciun motiv să se teamă că îşi vor pierde funcţiile.

 • Haiduceşte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Haiduceşte

  IICMER dă semne a fi depăşit faza romantică a contemplării ruinelor comunismului, a simpozioanelor selecte, a repetatelor exerciţii de autoadmiraţie ale fostului său preşedinte, Vladimir Tismăneanu, şi a adulaţiilor faţă de preşedintele Traian Băsescu şi pare să se fi apropiat şi de atât de necesara acţiune reală.

 • Pacepa, invitat de o instituţie guvernamentală în România pentru o serie de conferinţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pacepa, invitat de o instituţie guvernamentală în România pentru o serie de conferinţe

  Fostul general şi şef al spionajului românesc Ion Mihai Pacepa a fost chemat ca invitat de onoare de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România, instituţie aflată în subordinea directă a Guvernului, pentru a susţine o serie de conferinţe în cadrul unui eveniment organizat de institut. Invitaţia vine în contextul în care Pacepa susţine că, în România, condamnarea sa la moarte în timpul lui Ceauşescu este în vigoare şi astăzi.

 • Lecţii de istorie despre ororile comunismului, prin celulele Puşcăriei Râmnicu Sărat. Peste 150 de studenţi, aşteptaţi la Universitatea de Vară a IICCR
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţii de istorie despre ororile comunismului, prin celulele Puşcăriei Râmnicu Sărat. Peste 150 de studenţi, aşteptaţi la Universitatea de Vară a IICCR

  Autorităţile din Râmnicu Sărat au dispus efectuarea unei ample acţiuni de salubrizare a curţii fostei închisori comuniste, unde au fost întemniţaţi pe vremuri lideri PNŢ. Aici va fi organizată la sfârşitul lunii august o nouă ediţie a Universităţii de Vară, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

 • Fantomele trecutului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fantomele trecutului

  IICMER, mass-media şi reacţia justificat-revoltată a unei opinii publice miraculos trezită din dulcele somnuleţ de după-amiază în care s-a cufundat de ani buni din plictiseală, dar şi din  neputinţă au tulburat săptămâna trecută bătrâneţile liniştite şi viaţa tihnită, generos stipendiată prin pensie de peste 3000 de de lei pe lună, a doi dintre marii torţionari comunişti din anii `50.

Modifică Setările