Stiri despre constantin mille

  18 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Constantin Graur, „mogul“ de presă din secolul trecut. Gazetarul român care a prezis izbucnirea Primului Război Mondial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constantin Graur, „mogul“ de presă din secolul trecut. Gazetarul român care a prezis izbucnirea Primului Război Mondial

  Constantin Graur, director al ziarelor „Adevărul“ şi „Dimineaţa“ la începutul secolului trecut, este considerat de istorici unul dintre cei mai importanţi jurnalişti români din perioada interbelică. Graur a militat pentru libertatea dreptului de exprimare, fiind şi primul ziarist român care a scris despre condiţia muncitorilor, dar şi care s-a opus făţiş extremismului.

 • „Adeverul” despre Ferdinand Întregitorul (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Adeverul” despre Ferdinand Întregitorul (I)

  „Bălai, năltuţ, subţirel la trup, cu ochi albaştri, foarte blânzi, cu nasul arcat, semnul cel mai caracteristic al liniei şvabe de Hohenzollern, cu expresia feţei aşa fină şi curată că ai crede-o fată mare”. Acesta este portretul pe care i-l făcea tânărului Ferdinand cel care i-a fost dascăl.

 • „Dimineaţa Copiilor” – povestea inedită a unei reviste primordiale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Dimineaţa Copiilor” – povestea inedită a unei reviste primordiale

  În acea zi de duminică, 18 februarie 1924, îmbrăcaţi subţire şi scoţând aburi pe gură, micii vânzători ambulanţi de ziare nu mai strigau  doar  titlurile ziarelor Adeverul şi Dimineaţa, ci şi pe acela al unei noi publicaţii,  destinate celor mici, Dimineaţa Copiilor.

 • „Adeverul”, jurnal de front al Primului Război Mondial (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Adeverul”, jurnal de front al Primului Război Mondial (II)

  3 iunie 1916. Editorialul semnat „Adeverul” atrage atenţia că se apropie „Momentul suprem”: „ Ceasul României a sunat! Duşmanii noştri maghiari şi austrieci sunt zdrobiţi şi în complectă debandadă. (...) Ce mai aşteaptă guvernul Romîniei? Orice întârziere poate face absolut inutilă intervenţia noastră. (...) Prin urmare, la palat cu lozinca: Sire, scoate ordinul de mobilizare!”.

 • Răscoalele
de la 1907, cronica „ororilor inutile”(I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Răscoalele de la 1907, cronica „ororilor inutile”(I)

  Revoltele de la 1907 nu au izbucnit spontan, ci pe fondul unor tulburări anterioare, care le-au anunţat şi care, prin acumularea progresivă a factorilor agravanţi, au constituit decorul revărsării nemulţumirilor.  În acest sens, semnificative sunt frământările şi mişcările ţărăneşti din judetul Vâlcea, în perioada 1878-1900, sintetizate într-un studiu semnat de D. Andronie.

 • Constantin
Mille, geniul inovator al „Adeverului” (IV)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constantin Mille, geniul inovator al „Adeverului” (IV)

  Pe neaşteptate, Mille ia hotărârea să vândă „Adeverul” şi „Dimineaţa” băncii Marmorosch-Blank. Apoi, mai încearcă să mai scoată un ziar, „Lupta”. Însă fără succes şi fără strălucire. Trist şi confuz, cade la pat şi este răpus de o pneumonie severă. Cu toate că şi-a dorit funeralii modeste şi discrete, la înmormântarea sa au participat mii de oameni.

 • Constantin
Mille, geniul inovator al „Adeverului” (III)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constantin Mille, geniul inovator al „Adeverului” (III)

  Dacă Alexandru V. Beldiman a avut ideea de a fonda ziarul „Adeverul”, Constantin Mille este, fără îndoială, inovatorul absolut al publicaţiei moştenite de la Beldiman şi cel care a plasat-o definitiv în elita presei române moderne. Virulentele campanii purtate de „Adeverul”au zguduit din temelii peisajul politic şi social al vremii.

 • FOTO Constantin
Mille, geniul inovator al „Adeverului”
(II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Constantin Mille, geniul inovator al „Adeverului” (II)

  Beldiman a avut ideea de a fonda ziarul „Adeverul”, însă Constantin Mille este inovatorul absolut al publicaţiei şi cel care a plasat-o definitiv în elita presei române moderne. După ce, pe maidanele din preajma străzii Sărindar , a ridicat Palatul Adeverul şi l-a dotat cu utilaje tipografice ultaperformante pentru acea vreme, „revoluţia” modernităţii în presa românească putea să înceapă. Avea şi unde, şi cu ce.

 • Constantin
Mille, geniul inovator al „Adeverului”
(I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constantin Mille, geniul inovator al „Adeverului” (I)

  Dacă, la mânia viscerală şi durabilă pe care i-a provocat-o aplecarea României sub autoritatea unei monarhii străine, Alexandru V. Beldiman a avut ideea de a fonda ziarul „Adeverul”, Constantin Mille este, fără îndoială, inovatorul absolut al publicaţiei moştenite de la Beldiman şi cel care a plasat-o definitiv în elita presei române moderne. Sub direcţiunea lui Mille, cotidianul a cunoscut vârful absolut al ascensiunii şi gloriei sale.

 • Povestea lui Beldiman, fondatorul „Adeverului“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea lui Beldiman, fondatorul „Adeverului“

  Coborâtor dintr-un neam boieresc, dar cu sufletul rezonând la dramele ţărănimii, fire pasională şi revoluţionară, prieten apropiat al lui Cuza-Vodă şi demnitar pe vremea acestuia, Alexandru V. Beldiman a fost unul dintre acele spirite vizionare care au intuit încă de la început importanţa şi puterea presei în procesul de fundamentare a statului român modern. Opera lui de căpătâi: cotidianul „Adeverul“

 • Un chip uitat al lui Mihai Eminescu, evocat într-un articol din „Adeverul” de un contemporan al său
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un chip uitat al lui Mihai Eminescu, evocat într-un articol din „Adeverul” de un contemporan al său

  În ediţia din 15 iunie 1933 a „Adeverului”, la 44 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, „un contimporan” tainic, care semnează cu iniţialele C.A.N., îi face marelui poet un portret tragic: cu puţin timp înainte de dispariţia acestuia, îl vizitase la casa de sănătate din strada Plantelor, a doctorului Şuţu, În final, C.A.N. relatează  câteva aspecte de la ceremonia funerară a poetului.

 • Marii scriitori ai literaturii române, publicaţi în „Adevĕrul“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marii scriitori ai literaturii române, publicaţi în „Adevĕrul“

  Ziarul „Adevărul“ împlineşte anul acesta 125 de ani de la înfiinţare. Pe lângă articole care povestesc istoria unuia dintre cele mai vechi cotidiene din presa română, puteţi citi (în ediţia online) şi editoriale ale unora dintre cei mai de seamă autori publicaţi de-a lungul timpului în paginile ziarului.

 • Testamentul meu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Testamentul meu

  Lupta pe care am întreprins-o timp de o viaţă, n’a fost uşoară. În primul rând este faptul că am putut rezista mediului înconjurător. Acest mediu strâmbă caracterele, moleşeşte energiile şi adoarme voinţa. Totul conspiră să te facă la fel cu ceilalţi...

 • Cronica unui linşaj mediatic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronica unui linşaj mediatic

  Randamentul funcţional al sintagmei linşaj mediatic este unul extrem de ridicat. Problema e că sintagma cu pricina este foarte adesea impropriu folosită, omiţându-se detaliul esenţial că linşajul mediatic nu are nimic în comun cu o campanie de presă.

 • Părintele ziaristicii române moderne
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Părintele ziaristicii române moderne

  SUCCESOR Aşa e supranumit Constantin Mille, cel care i-a urmat lui Alexandru Beldiman la conducerea ziarului „Adevĕrul”. În perioada în care ziarul a fost condus de Constantin Mille au avut loc cele mai importante schimbări din istoria “Adevĕrului” şi din istoria presei române.

Modifică Setările