Stiri despre burghezie

  8 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • SPECIAL Faţa mai puţin cunoscută a lui Caragiale: a
fost un gânditor de stânga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPECIAL Faţa mai puţin cunoscută a lui Caragiale: a fost un gânditor de stânga

  Luna aceasta s-au împlinit 168 de ani de la naşterea lui Caragiale. Piesele lui sunt puse încă în scenă, manualele şcolare, Teatrul Naţional şi Universitatea de Artă Teatrală ne amintesc de el, la fel şi un brand de bere. Caragiale, când băşcălios, când melancolic, îi critica pe liberali şi pe conservatori, i-a simpatizat o vreme pe junimişti şi pe socialişti. A dezaprobat antisemitismul, i-a compătimit pe ţărani şi i-a condamnat pe burghezi.

 • Tăriceanu, un dealer în delir
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tăriceanu, un dealer în delir

  Potrivit lui Tăriceanu, lupta anti-corupţie nu este un demers natural al statului de drept ci unul politic. Pentru a-şi susţine afirmaţia aberantă, Tăriceanu a comparat lupta anti-corupţie cu lupta anti-moşierime şi anti-burghezie, invocând, cu un tupeu de neimaginat, duşmanii de clasă ai Partidului Comunist pentru a pune semnul egal între dictatura comunistă şi regimul democratic spre care tinde România.

 • Mult zgomot pentru nimic. Haneke pune „Happy
End“ civilizaţiei occidentale VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mult zgomot pentru nimic. Haneke pune „Happy End“ civilizaţiei occidentale VIDEO

  Celebrul regizor austriac Michael Haneke încearcă să atace indirect, în noul său film „Happy End“, problema refugiaţilor africani care invadează Europa şi a indiferenţei noastre faţă de soarta acestora, dar – deşi filmul are forţă artistică şi distribuie actori formidabili – e departe de capodoperele care l-au consacrat.

 • „Plastic“: Un clasist bun e un clasist mort
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Plastic“: Un clasist bun e un clasist mort

  Păcat că spectacolul de teatru „Plastic“, pus în scenă de regizorul Theodor Cristian Popescu la ArCuB, nu serveşte mai bine intenţiile (câteodată) excelentului text al dramaturgului german Marius von Mayenburg (traducerea Elise Wilk).

 • Ce a însemnat naţionalizarea din 1948 pentru români. Industria capitalistă, confiscată, oameni lăsaţi fără agoniseala de o viaţă şi aruncaţi în stradă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce a însemnat naţionalizarea din 1948 pentru români. Industria capitalistă, confiscată, oameni lăsaţi fără agoniseala de o viaţă şi aruncaţi în stradă

  Naţionalizarea principalelor mijloace de producţie, dată prin Legea 119 din 11 iunie 1948, a reprezentat în urmă cu 67 de ani trecerea ţării noastre de la o economie de tip capitalist, la economia de tip centralizat. Acest act întocmit de comunişti a însemnat deposedarea oamenilor de munca lor de o viaţă şi a dus la declanşarea unor adevărate tragedii, zeci de mii de români care aveau o afacere fiind aruncaţi în stradă.

 • Mihail Manoilescu, savantul ctitor de biserică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mihail Manoilescu, savantul ctitor de biserică

  Celebru pentru originala sa teorie economică, Mihail Manoilescu este puţin cunoscut pentru ideile sale despre ortodoxie. În cadrul activităţii sale publice tumultoase, savantul a găsit loc pentru afirmarea şi susţinerea ideii ortodoxe.

 • ,,Tezele din iulie” 1971 –ultima etapă a
reformelor iniţiate de Ceauşescu în 1967
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ,,Tezele din iulie” 1971 –ultima etapă a reformelor iniţiate de Ceauşescu în 1967

  Restricţiile impuse scriitorilor şi celorlalte categorii de creatori din 1971 n-au fost o pură imitaţie a ,,revoluţiei culturale” chinezeşti. În contextul schimbărilor declanşate de Ceauşescu în 1967, ele sunt ultima etapă a programului său reformator. În 1989, apreciase că după cele făcute de el în 1967-1971, o luase înaintea reformelor lui Gorbaciov.

 • Naţionalizarea, „un bun al poporului” ascuns de urechile acestuia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Naţionalizarea, „un bun al poporului” ascuns de urechile acestuia

  Ziua de 11 iunie 1948 a intrat în calendarul realizărilor comuniste drept „vinerea patimilor burghezilor". Puţini cunoşteau însă dimensiunea deciziei Partidului Muncitoresc Român, dat fiind că această „binefacere" făcută după modelul moscovit a fost atent ascunsă de urechile celor mulţi. Simţul proprietăţii private la acea dată se manifesta autentic, iar o „iobăgizare" a întregii populaţii nu ar fi fost pe placul nimă

Modifică Setările