Savian Boroancă

Publicist

Virusul care a apărut la finalul anului 2019 nu este o „lebădă neagră”, dar nici n-a trecut ca gâsca prin apă. A provocat o reacţie în lanţ, care s-a manifestat în progresie geometrică, afectând întreaga planetă. Imaginea de ansamblu a situaţiei globale este compusă (şi) din evenimentele de mai jos:

Situaţia economică dificilă aduce faţă în faţă diferite şcoli de gândire în dezbaterea ce are ca obiect de studiu relansarea. Unele propun soluţia adaptării la noul context prin sacrificii şi regândirea întregului model intelectual de a face afaceri, în timp ce altele susţin că este suficientă tipărirea de bani. Acest exerciţiu de gândire se poate dovedi pozitiv sau dezastruos pentru România şi pentru capitalul românesc - şi aşa destul de fragil.

Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii vor avea loc la sfârşitul anului 2020. Partidul Republican, în lipsa unui eveniment neprevăzut, îl va susţine pentru realegere pe actualul Preşedinte, Donald J. Trump. De cealaltă parte a spectrului politic, Partidul Democrat organizează, conform tradiţiei americane, alegeri primare pentru desemnare unui candidat care să îl înfrunte pe Preşedintele Trump.

Un an mai târziu... 1 decembrie 2019. Privind din spatele lentilelor se vede o zi, se pierde un veac, se simte o poveste. Alba Iulia vibrează cum de-atunci n-a mai făcut-o, au trecut 100 de ani de când s-a născut România Mare, dar români au fost şi înainte şi vor tot fi prin toate colţurile lumii ăsteia ce nu mai e, de mult, plată.