Savian Boroancă

Publicist

Un an mai târziu... 1 decembrie 2019. Privind din spatele lentilelor se vede o zi, se pierde un veac, se simte o poveste. Alba Iulia vibrează cum de-atunci n-a mai făcut-o, au trecut 100 de ani de când s-a născut România Mare, dar români au fost şi înainte şi vor tot fi prin toate colţurile lumii ăsteia ce nu mai e, de mult, plată.

Shirvan Neftchi, Caspian Report, a realizat o analiză geopolitică cu privire la România. Perspectiva sa nu este exhaustivă şi prezintă unele probleme de natură conceptuală, dar discuţia pe care o porneşte este utilă societăţii româneşti, cu atât mai mult cu cât o face într-un mod accesibil, în special, tinerilor, printr-un video pe YouTube.

O menţiune este necesară înainte de a începe analiza. Acest text NU este despre Regele Gheorghe Hagi, pentru că, după cum ştim toţi, Regele s-a retras şi nu va mai juca niciodată.

Conceptul de „Mare egalizator” este definit prin apariţia unui nou factor în societate care răstoarnă ierarhia existentă şi oferă o nouă perspectivă. În rândurile de mai jos vom analiza, succint, patru astfel exemple, şirul lor fiind, însă, de natură subiectivă şi, implicit, mult mai mare.

Vezi mai multe