GlobalFocus

La prima linie de semnal au început să sune telefoanele şi să curgă ştirile. Primeam informaţii simultan, de la prieteni din România şi Olanda, telefonic şi TV. Până să-mi dau seama ce se întâmplă, sunetele elicopterelor de afară acopereau vocea jurnaliştilor. Lovitura de stat a fost o lovitura psihologică.

Problema nu este una de cercetare a necesităţii unui pachet legislativ de reglementare a securităţii cibernetice, ci una de identificare a celui mai bun mod de formulare a normelor şi metodologiilor de implementare astfel încât pachetul să se dovedească a fi şi eficient. Este interceptarea comunicaţiilor un preţ corect de plătit pentru a fi protejaţi?

GlobalFocus vă prezintă (într-o formă extrem de concentrată) analiza sa în ce priveşte evoluţia lumii din punct de vedere geopolitic şi geostrategic. Fără să ne fi propus un demers exhaustiv, previziunile însumate mai jos au la bază concluziile activităţii derulate de GlobalFocus pe parcursul anului ce tocmai s-a încheiat, cărora li se adaugă ajustările şi completările reieşite din colaborările la nivel de expeţi, intern şi extern.

Nu tot ce am făcut în 25 de ani e prost, oricât ne-ar plăcea să ne autoflagelăm. România a trăit şi a învăţat multe în tranziţie - şi îi poate învăţa şi pe alţii. Cererea e enormă pe "piaţa" internaţională: din Ucraina şi Balcani până în Orientul Mijlociu, numeroase state trec prin transformări similare. Pentru prima oară, GlobalFocus cartografiază un sfert de secol de experienţă de democratizare, pentru a face din ea un valoros bun de export.