Matei 25,29: „Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ceea ce are i se va lua”. Citesc în prezent Lebăda Neagră, de Nassim Nicolas Taleb (ediţia 2010). Ar trebui să citească această carte şi dl Isărescu, iar dl Vasilescu să ia aminte la citatul de mai sus.
Aşa cum era de aşteptat, cele două texte din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive care ar fi permis soluţionarea cu efecte „erga omnes” (opozabile tuturor) a proceselor privind clauzele abuzive a fost amânată pentru luna octombrie.
Bancă Naţională a României a efectuat şi a trimis Guvernului un studiu de impact din care rezultă că băncile ar putea suferi un prejudiciu de 5 mld de lei (1,1 mld euro) dacă s-ar permite intrarea în vigoare, în 1 iulie 2013, a modificării art. 12-13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive.
Credeaţi că bail-in-ul din Cipru de acum 2 luni este unic şi irepetabil? Şi eu. Cum s-ar fi putut altfel: establishment-ul politico-bancar european – şi, la unison cu acesta, şefimea bancaro-politică românească – ne-au asigurat că nu va mai fi un bail-in niciunde în Europa, nicicând.
O ţara, mai ales cea organizată după criteriile democraţiei, are obligaţii faţă de cetăţenii săi. Statul nu este un scop în sine, ci un mijloc. Scopul în sine al organizării în stat a unei populaţii îl reprezintă drepturile fundamentale şi siguranţa cetăţeanului, statul fiind doar un mijloc pentru atingerea acestui scop.