Gelu Duminica

Director executiv Agenţia „Împreună“

Întotdeauna în momentele cele mai grele, Dumnezeu îmi vorbeşte. Clar şi răspicat. Îmi spune să iubesc necondiţionat, să respect şi să iert. Mă provoacă să zâmbesc mai mult, chiar şi atunci când îmi este greu. Sigur vorbeşte tuturor, numai că de multe ori nu mai vrem să-L auzim. Bineînţeles că şi Răul ne îndeamnă. El ne spune de orgoliu, invidie, avuţie, mânie etc. şi ceea ce ne suflă în ureche ne face uneori să-i urmăm ideile.

Chiar dacă nu în fiecare an am reuşit să ajung acasă de Crăciun, întotdeauna am fost la Galaţi pe 27 decembrie. Mica noastră căsuţă ne adună pe toţi într-însa pentru a ne bucura cu cea fără de care „familia Duminică“ nu ar fi existat vreodată. Mica poveste de mai jos, este despre ea...

În prag de celebrare a Centenarului României Mari, trebuie sa amintim că romii sunt pe acest pământ de peste 1000 de ani şi că, în ciuda tuturor prejudecăţilor, contribuţia lor la ceea ce ţara asta are ca identitate este majoră. Astăzi, cu ajutorul scrierilor lui Mihai Lukacs, câştigătorul unui program de cercetare academică susţinut de fundaţia noastră, intrăm în lumea măscăricilor, cei care au prefaţat arta teatrală românească.

"Bă', voi ţiganii, aveţi muzica în sânge". Degeaba explic tuturor ca, în baza analizelor medicale, sângele meu nu are în componenta şi celule cantacioase, ca ei o ţin pe a lor. Unul dintre articolele viitoarei cărţi despre robia romilor, tratează fix acest subiect. Mihai Lukacs, absolvent de CEU, ne provoacă sa înţelegem mii de familii de romi a fost obligat sa se ocupe de îndeletnicire pentru câteva sute de ani.

Am decis ca până la finele acestui an sa public pasaje dintr-o lucrare pe care o coordonez şi care sper să apară în februarie 2019. Fac acest lucru ca răspuns la solicitările repetate pe care sute de profesori (mi) le-au făcut după ce au participat la cursurile de formare pe care pe care le ţin alături de colegii mei, ca parte a activităţii pe care Fundaţia Agenţia Împreună le face la nivelul multor zeci de şcoli.

Vezi mai multe