Dragoş Lucian Ivan

Avocat

Jucării sau drepturi? Despre ce să discutăm de 1 iunie? Gestul de a oferi o jucărie arată apropiere sufletească, dar acest gest de multe ori subliniază discrepanţa de autoritate şi este realizat pentru a suplini o lipsă de comunicare sau pentru a cumpăra un drept. Putem mai mult, cu siguranţă. Respectarea drepturilor copilului ne transformă în fiinţe sociale mature şi inevitabil responsabile trans-generaţional.

“Ne vedem la tribunal!” aud milioane de români care se văd în instanţă. 2.946.106 cauze a soluţionat în 2018 justiţia românească. Fiecare cauză a presupus perindarea a cel puţin 10 persoane în aceeaşi sală de judecată, aproximând 29.461.060 de persoane. Prin aeroporturile din România au circulat în 2019 peste 21 milioane de persoane.

4.450 de persoane condamnate definitiv la închisoare cu executare sunt în libertate. 25.591 deţinuţi în septembrie 2017 versus  20.798 deţinuţi în decembrie 2018 (după intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu).  100.703 de dosare privind persoane sancţionate penal. (Serviciul de probaţiune)  196 persoane/consilier de probaţiune în România versus 16 persoane/consilier de probaţiune în Marea Britanie.

Ne întrebăm, dar nu retoric, ci ne întoarcem în jurul unui punct invizibil şi vrem să luăm pe cineva de guler şi să strigăm „cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva?“. Eşecul politic muşcă rău din viaţa noastră. Cui îi e frică de celălalt? Salvarea persoanei, salvarea probelor şi de la capăt? Cuvintele necesare în normele din Codul de Procedură Penală?

Vezi mai multe