Vine valul, ne lasă darul: energia „curată“ poate fi obţinută din valuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de ingineri de la Universitatea din California a creat un dispozitiv care ar putea transforma 90% din energia unui val în energie electrică.

Combustibilii fosili se consumă într-un ritm ameţitor aşa că trebuie să accelerăm exploatarea energiilor regenerabile. Totuşi, captarea energiei solare se loveşte de costuri mari de implementare şi eficienţă mică, iar pentru captarea energiei eoliene este nevoie de condiţii speciale, aşa că uriaşele noastre „sfârleze” trebuie instalate în zone cu suficient impact al curenţilor pentru a deveni eficiente, scrie „Ştiinţă&Tehnică“.

Totuşi, mările şi oceanele sunt în continuă mişcare, iar valurile, deşi variază în intensitate, ar putea fi mult mai eficiente decât orice altă sursă de energie regenerabilă. Este un fapt demonstrat de curând de o echipă de ingineri de la Universitatea din California, care a creat un prototip la scară redusă al unui dispozitiv de recoltare al energiei valurilor.

Este deja un lucru cunoscut faptul că suprafeţele mâloase de pe fundul mărilor şi oceanelor absorb foarte bine energia valurilor. Astfel, echipa de la UC s-au gândit să creeze un sistem care nu numai să absoarbă această energie, dar să o şi transforme în energie utilizabilă. Sistemul este format dintr-un covor din cauciuc care se sprijină pe o reţea de pistoane hidraulice, cilindri şi pompe, care preiau mişcarea sinusoidală a valurilor.

Mai multe detalii despre această tehnologie şi cum ne poate ajuta în viitor, pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite