VIDEO Cercetătorii se joacă cu levitarea, de data aceasta au reuşit să pună în aer nanoparticule de diamant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acel punct de lumină este, de fapt, un diamant. Unul foarte mic, dar există. FOTO Gizmodo
Acel punct de lumină este, de fapt, un diamant. Unul foarte mic, dar există. FOTO Gizmodo

Cum ar fi să poţi levita? Dacă ai fi un nanodiamant, atunci ai putea, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Rochester. Au avut nevoie doar de o rază laser şi au obţinut levitare.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Rochester, condusă de Nick Vamivakas, are o lucrare spre publicare în „Optics Letters“ în care menţionează cum au reuşit să facă un nanodiamant sau, altfel spus, nanoparticule de diamant, să leviteze. Aceste particule au cam 100 de nanometri şi cercetătorii le-au putut face să leviteze o perioadă nedefinită de timp, dar şi să emită fotoni la lungimi de undă diferite, notează Gizmodo.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să facă nanodiamantul să leviteze printr-o tehnică de capturare cu laserul. Asta înseamnă că o rază laser de energie mare exercită o forţă de atracţie sau respingere asupra unei particule dielectrice. Cercetătorii au mai apelat la acest procedeu de-a lungul timpului, dar este prima dată când reuşesc să facă un diamant să plutească. 

„Lumina emisă de nanodiamante este datorată fotoluminescenţei. Defectele din interiorul nanodiamantelor absorb fotoni de la al doilea laser - nu cel care susţine diamantele - care excită sistemul şi schimbă spinul. Apoi, sistemul intră într-o stare de relaxare şi alţi fotoni sunt emişi. Acest proces este cunoscut drept pompare optică“, se explică în lucrarea trimisă spre publicare.

Pentru a pune diamantele în poziţia propice, echipa a trebuit să pulverizeze o soluţie de praf de diamant într-o cutie cu latura de 25 cm, acolo unde erau laserele. Unele dintre particule sunt atrase de rază şi ajung captive în aceasta. Timpul este însă relativ, se poate face în câteva minute sau câteva ore. 

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite