VIDEO Premieră pentru cercetători: au creat în laborator o inimă funcţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O inimă artificială a fost pusă la treabă şi a început să bată. FOTO Wikimedia Commons
O inimă artificială a fost pusă la treabă şi a început să bată. FOTO Wikimedia Commons

Progresul în ştiinţă a fost unul accelerat în ultima perioadă de la organe printate cu o imprimantă 3D la carne crescută în laborator. Mai nou, cercetătorii au reuşit să „crească“ o inimă în laborator şi s-o facă să bată. Pe parcurs au „reînvăţat“ câteva celule rolul lor în organism.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh a reuşit să crească o inimă artificială în laborator şi s-o „convingă“ să bată. Echipa de cercetare a prelevat probe de piele pe care le-au transformat în celule stem pluripotente induse (IPS), reprogramate la o stare embrionică şi „învăţate“ să fie celulele de care aveau nevoie cercetătorii. În acest caz, ei aveau nevoie de ţesut pentru inimă sau celule progenitoare cardiovasculare multipotente, notează Gizmodo.

Apoi, cercetătorii au folosit o inimă de şoarece, menţinută artificial în stare de funcţionare, pe care au decelularizat-o, adică au îndepărtat toate celulele acesteia, folosind diferiţi agenţi chimici. După 10 ore, timpul necesar acestui proces, ei au obţinut un „schelet“ pe care să pună celulele PCM. Marele eveniment a fost consemnat după câteva săptămâni, când inima a început să se contracte într-un ritm de 40-50 de bătăi pe minut. Este o reuşită, dar pentru ca aceasta să funcţioneze normal la om ar trebui să bată cu 60 până la 80 de bătăi pe minut. La şoarece trebuie să ajungă la 600-700.

Diferenţa pe care o face actuala procedură este aceea că nu mai apelează la celule embrionare, ci poate „reprograma“ altele care îndeplineau alt rol. Cel mai probabil vor mai trece câţiva ani buni până la prima inimă obţinută astfel, dar oamenii de ştiinţă pot crea bucăţi de ţesut cardiac pentru a înlocui în inimile deja existente, dar cu probleme. Totuşi, un om moare din cauza unui infarct la fiecare 34 de secunde, astfel că sună foarte bine proiectul inimii crescute în laborator. 

„Nimeni nu a mai încercat să folosească aceste celule PCM pentru regenerare cardiovasculară. Totuşi, se pare că inima poate transmite acestor celule informaţii pentru a deveni celule specializate de care inima are nevoie pentru a funcţiona cum trebuie“, a afirmat Lei Yang, doctorand şi profesor asistent  la Şcoala de Medicină din PIttsburgh.

Haideţi să discutăm pe Facebook "Tech Adevărul"

Află mai multe despre carnea crescută artificial: 

FOTO VIDEO Primul hamburger sintetic a fost degustat. Cofondatorul Google a investit sute de mii de dolari în acesta

Hamburgerul crescut în laborator, o inventie de 325.000 de dolari care se apropie de momentul "degustării"

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite