„Opriţi roboţii ucigaşi!” Iniţiativa care doreşte interzicerea armelor autonome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă iniţiativă globală , care va fi lansată în Marea Britanie de un grup de academicieni şi laureaţi ai premiului Nobel pentru pace, încearcă să convingă guvernele să interzică “roboţii ucigaşi” înainte ca aceştia să înceapă să fie produşi, potrivit The Guardian.

Armele autonome, următorul pas în tehnologia militară după crearea dronelor, se află deja în dezvoltare şi vor fi disponibile în următorul deceniu, spune doctorul Noel Sharkey, profesor la universitatea Sheffield şi expert în robotică şi inteligenţă artificială. Acesta crede că dezvoltarea acestui tip de arme este nereglementată şi că implicaţiile morale ale unu astfel de proiect nu sunt luate în calcul.

Campania “Opriţi Roboţii Ucigaşi” va fi lansată în aprilie în Camera Comunelor din Parlamentul Marii Britanii. Printre susţinătorii acestei campanii, prin care se doreşte semnarea unui tratat global împotriva armelor autonome, se numără şi grupuri care au protestat, cu succes, împotriva folosirii bombelor cu defragmentare şi a minelor antipersonal.

“Aceste lucruri nu mai ţin de domeniul science fiction ci se află în dezvoltare. Aripa de cercetare a Pentagonului lucrează la X47B, o dronă care poate vira la viteze imposibil de suportat de corpul uman şi care ar putea duce războiul cu arme autonome oriunde pe planetă”, a declarat Sharkey care a mai specificat că “în America se antrenează mai mulţi piloţi de drone decât piloţi de aviaţie şi se caută tineri foarte pricepuţi la jocurile video”.

Tehnologia avansează, legislaţia nu

Profesorul insistă că atitudinea lui nu este una anti-război şi se declară îngrijorat de rapiditatea cu care evoluează tehnologia în raport cu criteriile Convenţiei de la Geneva şi cu legile internaţionale privind războiul.

“Există o mulţime de oameni foarte entuziasmaţi în legătură cu această tehnologie în SUA, BAE Systems, China, Israel şi Rusia, oameni entuziasmaţi de faptul că s-ar putea transforma într-o industrie de miliarde de dolari. Aici vor fi banii. Însă nu există transparenţă sau reglementări  legale. Legile războiului le permit forţelor să se predea, le oferă prizonierilor de război drepturi şi le permit oamenilor să ia decizii privind daunele colaterale. Oamenii sunt fiinţe raţionale şi conştiente. Dacă un robot greşeşte, cine este tras la răspundere? Cu siguranţă nu robotul”, a spus Noel Sharkey.

Doctorul Sharkey contestă argumentul potrivit căruia detaşarea de soldaţi roboţi ar salva viaţa unor soldaţi adevăraţi. “Armele robotice autonome nu vor obosi, nu vor căuta seă se răzbune dacă un coleg este distrus, dar nici maşina mea de spălat nu ar face asta. Nimeni de pe partea ta de baricadă nu va fi ucis, dar ce se va întâmpla cu persoanele de pe cealaltă parte, nu numai din punctul de vedere al vieţilor pierdute, dar şi al atitudinii şi furiei resimţite?”, a spus Sharkey.

“Publicul nu poate vede implicaţiile morale ale acestui demers. Nu vom afla de aceste arme decât atunci când China le va vinde Iranului. De asta încercăm să creem o campanie care ar duce la o interzicere prevenitvă”, a mai spus acesta.

În prezent, spune expertul în robotică, nu există niciun mecanism în “mintea” unui robot care să-i permită să facă diferenţa între un copil care ţine în mână un acadea şi un adult înarmat. “Deocamdată încercăm să-i învăţăm să facă diferenţa între o persoană şi o maşină. Deja am văzut cazuri de icompetenţă în ceea ce priveşte folosirea dronelor”, a conchis Noel Sharkey.

Embargo pe roboţii ucigaşi

Anul trecut, în luna noiembrie, grupul Human Rights Watch a produs un raport de 50 de pagini intitulat “Losing Humanity: the Case Against Killer Robots” (trad. eng. “Pierderea umanităţii: cazul împotriva roboţilor ucigaşi”. Raportul subliniază îngrijorările privind armele complet autonome.

Directorul diviziei privind armamentul din cadrul Human Rights Watch Steve Goose susţine că dacă îi dai unei maşinării dreptul de a decide cine trăieşte şi cine nu ar însemna să “duci tehnologia prea departe”. “Controlul uman în războiul robotic este esenţial pentru minimizarea cazurilor de morţi civile”.

Activistul politic Jody Williams, care a câştigat premiul Nobel pentru pace pentru proiectul de interzicere a minelor antipersonal, este aşteptat să i să alăture lui Sharkey la lansare iniţiativei. Williams a spus că este convinsă că o interzicere preventivă a armelor autonome ar putea intra în vigoare la fel ca embargoul internaţional care vizează minele antipersonal. “Ştiu că putem face acelaşi lucru cu roboţii ucigaşi. Putem să-i oprim înainte ca ei să ajungă pe câmpul de luptă”, a spus Williams.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite