Gadgeturi mai ieftine, mai subţiri cu ajutorul polimerilor care vor putea fi vopsiţi direct pe carcasa de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electronicele vor putea fi, în viitor, vopsite direct pe carcasa gadgetului. FOTO LiveScience
Electronicele vor putea fi, în viitor, vopsite direct pe carcasa gadgetului. FOTO LiveScience

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică nouă prin care ar putea, pur şi simplu, să vopească partea eletronică a unui gadget, fără să mai fie nevoie de procedurile de fabricaţie din prezent. Astfel, preţurile vor scădea şi impactul asupra mediului ar fi mai mic.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Michigan au anunţat că au dezvoltat o modalitate nouă pentru a produce semiconductori din polimer. Sunt similari celor folosiţi în procesoarele computerelor sau în display-urile LED, scrie Live Science. Această tehnologie, împreună cu ecranul curbat ar putea duce la gadgeturi mai subţiri, fabricate mai repede, flexibile şi chiar mai ieftine. 

Semiconductorii actuali, folosiţi în echipamentele electronice, sunt anorganici sau folosesc siliciu ori cupru. Semiconductorii anorganici sunt buni la a conduce impusul electric, dar sunt costisitori şi nu pot fi produşi fără echipament specializat. Cei dezvoltalţi de cercetătorii din Michigan pot fi creaţi foarte uşor, pe un simplu banc de probe sau pe un birou. Între timp, le-a fost îmbunătăţită şi conductivitatea.

Noii semiconductori „vopsiţi“ pot fi aplicaţi pe o suprafaţă şi formează un film subţire de material prin care sarcina electrică circulă fără probleme. „Este pentru prima dată când putem «vopsi» un strat atât de subţire, conductiv, de înaltă performanţă“, a declarat Jingsang Kim, profesor în ştiinţa materialelor.

Cercetătorii au venit cu două soluţii inspirate pentru ca proiectul lor să nu eşueze înainte de testare. Polimerii au trebuit ţinuţi în formă lichidă pentru a nu se lipi între ei, pentru a nu deveni o pastă care nu mai poate fi folosită, apoi au trebuit aliniaţi pentru a conduce sarcina electrică. Această din urmă problemă s-a rezolvat prin crearea polimerilor astfel încât să se alinieze automat când încep să se usuce. Iar dacă se trece pe deasupra stratului cu o pensulă, polimerii se poziţionează în funcţie de sensul de trecere a acesteia.

Testul cu un procesor pentru un gadget a fost finalizat cu succes. Viitoarele domenii în care se va încerca aplicarea acestei tehnologii sunt alimentarea cu energie solară şi în ecranele LED, în primă fază.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite