Furnicile Paraponera Clavata: înţepăturile lor sunt similare cu durerea provocată de o împuşcătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare durere posibilă ar putea să nu fie cauzată nici de naştere, nici de eliminarea unei pietre la rinichi, după cum v-aţi aştepta, ci de înţepătura provocată de furnicile Paraponera Clavata din America de Sud, cunoscută şi ca Furnica Glonţ.

Furnicile Paraponera Clavata. Furnicile gigant cu cea mai dureroasă înţepătură din lume

image

foto sites.psu.edu

Paraponera Clavata e o furnică foarte mare, de peste doi centimetri şi potenţial agresivă. Insecta trăieşte în zonele tropicale din America de Sud şi America Centrală. Dimensiunile mari şi forma unică o fac uşor de recunoscut de către cei care o întâlnesc. Deşi în zona amazoniană există animale mai periculoase, ca şerpii sau felinele mari, Paraponera Clavata este una dintre cele mai frecvente ameninţări din zonă, putând fi întâlnită în fiecare zi, la tot pasul.

Furnicile Paraponera Clavata sunt numite şi „Furnicile Glonţ” sau „Furnicile 24 de ore”

image

foto photomacrography.net

Paraponera clavata şi-a atras o serie de porecle pentru durerea puternică pe care o provoacă înţepătura sa. Insecta e numită „Furnica Glonţ”, pentru că se consideră că intensitatea durerii cauzate de o înţepătură a ei e similară cu cea a durerii provocată de o împuşcătură, şi furnica „24 de ore”, pentru că durerea durează o zi întreagă.

Furnicile Paraponera Clavata. Durere intensă, pură, măreaţă

image

foto flickr.com

Cei care au fost înţepaţi de celebra furnică au descris experienţa în cuvinte dure.

„O durere pură, intensă, măreaţă. E ca şi cum ai merge pe cărbuni încinşi cu un cui ruginit înfipt în călcâi. Durerea e atât de imediată şi intensă încât îţi încheie orice iluzie a vieţii normale. Imaginează-ţi că îţi bagi degetele într-o priză de 240 de volţi”, a mărturisit entomologistul Justin Schmidt, autorul scării durerii care îi poartă numele, şi în care Paraponera Clavata este plasată în top, la nivelul maxim 4+. Spre comparaţie, durerea cauzată de înţepătura unei albine este considerată de nivel 2, sau mediu.

Furnicile Paraponera Clavata. Înţepătura care doare, dar nu ucide

image

foto myrmecos.net

Deşi provoacă una dintre cele mai mari dureri cunoscute, înţepătura furnicii Paraponera Clavata nu este foarte periculoasă. Cazurile în care victimele lor au rămas cu daune permanente sau au murit sunt foarte rare. Pentru cei mai mulţi, totul se rezumă la o durere de nedescris, care, din fericire, dispare cu timpul. 

Furnicile Paraponera Clavata. Durerea, ca ritual de iniţiere

image

foto whenonearth.net

Tribul Satere-Mawe din Brazilia foloseşte înţepăturile furnicilor Paraponera Clavata ca parte a unui ritual de iniţiere pentru tinerii care vor să devină războinici. Insectele sunt anesteziate cu ajutorul unui sedativ natural, după care sute de furnici sunt introduse într-o mănuşă din frunze. Când acestea se trezesc, tânărul care efectuează ritualul trebuie să îşi introducă mâna în mănuşă şi să o ţină acolo timp de zece minute. La finalul ritualului, mâna tânărului este paralizată şi uneori acesta tremură incontrolabil timp de mai multe zile. Pentru a finaliza iniţierea, tinerii trebuie să treacă prin această tortură de 20 de ori în decurs de câteva luni sau ani.

Un videoclip în care un american experimentează acest ritual a devenit viral pe Youtube.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite