Cum vrea Mark Zuckerberg, fondator Facebook, să schimbe lumea prin web: „Cunoaşterea va fi noua economie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook vrea ca ţările în curs de dezvoltare să aibă Facebook.
Facebook vrea ca ţările în curs de dezvoltare să aibă Facebook.

Mark Zuckerberg a crescut pe valul web 2.0 şi are în prezent cea mai mare reţea socială din lume. Prin Facebook, Zuckerberg vede o lume nouă în viitor, o lume în care economia nu mai este condusă de industrie, de resurse, ci de cunoştinţe şi educaţie. Despre viitorul acesta a discutat fondatorul Facebook într-un interviu acordat recent revistei „Wired“.

Internet.org este o alianţă între câteva companii - Nokia, Samsung, Ericsson, Facebook, Opera, Qualcomm - care vrea să aducă toată lumea pe Internet. Zuckerberg a detaliat în câteva mii de cuvinte ce va face acest proiect, care este planul ca toţi oamenii din ţările în curs de dezvoltare să ajungă pe Internet, dar mulţi l-au acuzat că e doar un joc de a câştiga mai mult prin Facebook.

Zuckerberg spune că la început reţeaua socială nu va face foarte mulţi bani, nu va exista o infrastructură dezvoltată pentru publicitate, dar este dispus să rişte pentru că, la final, va fi mai bine pentru toată lumea. „Criticile sunt exagerate. Miliardul de oameni care folosesc Facebook deja au mai mulţi bani decât celelalte 6 miliarde“.

„Dacă ne axam doar pe câştigarea de bani, strategia potrivită era să ne concentrăm pe acele ţări în curs de dezvoltare şi pe oamenii care deja folosesc Facebook, să încercăm să-i ţinem cât mai mult online, decât să încercăm să-i aducem şi pe ceilalţi“, susţine Zuckerberg în interviul acordat „Wired“. El consideră că dacă mai mulţi oameni au acces la educaţie, atunci vor avea o viaţă mai bună, iar Internetul le poate oferi acest acces.

„Următorul secol va fi despre tranziţia de la o resursă bazată pe industrie, pe resurse naturale, către o economie bazată pe cunoaştere. [...] Dacă deţii un zăcământ de petrol, eu nu pot deţine acelaşi zăcământ ca tine. Dar cunoaşterea funcţionează diferit. Dacă eu ştiu ceva, atunci pot împărtăşi, iar atunci întreaga lume este mai bogată“, afirmă fondatorul Facebook. El mai spune că sunt 500 de milioane de oameni bogaţi în lume, iar aceştia au mai mulţi bani decât toţi ceilalţi 6 miliarde de oameni.

Costul traficului online

Facebook are deja un program prin care să ai acces la reţeaua socială şi printr-un telefon obişnuit, nu doar smartphone. Asta ridică întrebarea dacă nu cumva oamenii vor sfârşi online, fie că Zuckerberg porneşte o alianţă sau nu. „Doar pentru că smartphone-urile devin mai ieftine, asta nu înseamnă că oamenii îşi permit pachetele de date. De exemplu, costul deţinerii unui iPhone în SUA, pe doi ani, este de 2.000 de dolari - 500 dolari pentru telefon şi 1.500 de dolari Internetul mobil“, explică acesta.

Fondatorul Facebook are şi soluţii pentru ieftinirea acestor pachete de date: aplicaţii mai rapide, cu mai puţine erori. Astfel, utilizatorul consumă mai puţin Internet, dar are acces la mai multe informaţii. De asemenea, Internet.org este construit pe colaborare, iar Zuckerberg nu exclude alte parteneriate. „Am discutat cu Google şi Microsoft. Cred că în timp şi aceste companii vor decide să ni se alăture. Lucrurile pe care mă concentrez la Internet.org necesită colaborare între companii“, afirmă acesta.

Cu privire la un proiect similar al Google, Bill Gates a spus că să ai Internet e frumos, dar să nu suferi de diverse boli care te pot ucide e si mai frumos. „Când mori de malarie, cred că te vei uita în sus, vei vedea acel balon şi nu ştiu cum anume te va ajuta. Când un copil suferă de dizenterie, nu, nu cred că este vreun site care să-l ajute“, a precizat Bill Gates pentru Bloomberg Businessweek.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite