Google a spionat milioane de iPhone-uri, utilizatorii pregătesc cel mai mare proces comun din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google este acuzat că a supravegheat milioane de britanici. FOTO Captură/Adevărul
Google este acuzat că a supravegheat milioane de britanici. FOTO Captură/Adevărul

Aproximativ 10 milioane de britanici au baza legală necesară pentru a acţiona în instanţă gigantul Google. Compania le-a urmărit obiceiurile de navigare online fără acceptul lor şi aceştia pregătesc cel mai mare proces comun din Regatul Unit.

Sunt milioane de posesori de iPhone în Marea Britanie, iar aceştia pot da în judecată compania Google pe motiv că le-a supravegheat navigarea pe Internet. Se pare că Google a trecut peste setările de securitate din iPhone, iPad şi versiunile de desktop ale browser-ului Safari pentru a le studia obiceiurile oamenilor, notează „The Guardian“. Până acum, 10 utilizatori de iPhone au început demersurile legale împotriva companiei americane şi alte câteva zeci de cereri sunt în aşteptare.

„Este pentru prima dată când compania Google este ameninţată cu un proces pe motiv că a încălcat intimitatea utilizatorilor din Marea Britanie“, a declarat Dan Tench, avocatul firmei Olswang şi cel care îi va reprezenta în instanţă pe cei 10 oameni. „Este îngrijorător modul în care Google a trecut de măsurile de securitate pentru a-i spiona pe utilizatori. Mai mult, Google este atât de prezent în vieţile noastre şi faptul că face aşa ceva ridică întrebări serioase“, a mai afirmat acesta.

Înainte de proces, directorii executivi ai Google din Marea Britanie şi SUA au primit câte o scrisoare în numele a doi utilizatori, inclusiv Judith Vidal-Hall, apărătoare a dreptului la confidenţialitate şi fost editor la „Index on Censorship“. Planurile de viitor cuprind un proces comun al tuturor celor spionaţi. 

Mă enervează faptul că datele noastre sunt fie vândute, fie oferite terţilor. Judith Vidal-Hall

Dacă oamenii vor avea câştig de cauză, despăgubirile vor fi cu siguranţă mai mici decât miliardele pe care Google le produce anual. Este, însă, un semn de alarmă tras la doar câteva luni după ce compania a mai pierdut un proces în SUA şi a trebuit să plătească 22,5 de milioane de dolari. Atunci, Google a ignorat cererea de a nu păstra istoricul navigărilor utilizatorilor şi i-a urmărit pe aceştia prin browser-ul Safari. 

„Acest proces comun nu este despre îmbogăţirea anumitor oameni pe baza Google, ci este despre a transmite un mesaj clar corporaţiilor care nu respectă intimitatea utilizatorilor. Acest proces are potenţialul de a costa Google zeci de milioane de lire sterline, dat fiind numărul de plângeri - l-ar face cel mai mare proces comun pornit vreodată în Regatul Unit“, a explicat situaţia Alexander Hanff, un apărător al dreptului la confidenţialitate şi cel care se ocupă de prevederile legale.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite