Google se apropie de primul miliard: Android creşte, dar cât de repede?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Android creşte, dar banii pe care îi aduce nu vin în sume mari.
Android creşte, dar banii pe care îi aduce nu vin în sume mari.

Google are rezultate financiare de prezentat, dar detaliul mai important pe care cofondatorul companiei l-a oferit se referă la Android. În curând, dispozitivele cu acest sistem de operare vor fi numărate cu miliardele. Toate bune, dar Google mai are două probleme.

Google şi-a comunicat rezultatele financiare pe 2013, trimestrul al doilea, şi s-a regăsit cu 14 miliarde de dolari venituri pentru ultimele trei luni, iar profitul net a crescut cu 16%. Larry Page, cofondator al companiei, a povestit mai multe despre Android. A vorbit despre cum oamenii trec de la laptopuri la dispozitivele mobile şi despre cum oportunităţile sunt mari pentru Google, notează PocketLint. Apoi, a trecut la punctul important.

Page a afirmat că în fiecare zi sunt activate 1,5 milioane de dispozitive cu Android. „Este impresionant, având în vedere că primul telefon cu Android a fost lansat abia acum 5 ani“, a mai spus Page, informând că activările de Android au depăşit 900 de milioane la nivel mondial. Astfel, în maximum două luni vom vorbi despre un miliard de dispozitive cu acest sistem de operare.

În ciuda cifrelor impresionante, la care a contribuit din plin şi faptul că Android este o platformă de tip open source, acest ecosistem încă are două probleme: Google nu câştigă prea mult de pe urma lui, şi fragmentarea. Prima, notează Quartz, este gândită din perspectiva publicităţii, domeniu în care Google activează cu precădere şi de unde îi vin banii. 

image

În ciuda faptului că tot mai mult trafic este generat prin dispozitivele mobile, costul per click - modul Google prin care îi taxează pe publicitari - a scăzut cu 6% faţă de anul trecut şi cu 4% faţă de ultimul trimestru. Nu înseamnă mult, dar înseamnă că Google are, deocamdată, avantajul că este pe tot mai multe dispozitive - prin aplicaţii şi servicii -, dar principalul pilon de generat venituri nu rulează bine.

Apoi, cum rămâne cu fragmentarea? Larry Page nu a discutat despre asta, dar a făcut Rich Miner, cofondator Android, în urmă cu puţin timp. Pe scurt: nu există problema fragmentării, nota la acea vreme AllThingsD. De ce? Pentru că utilizatorilor nu le pasă. „Noi, pasionaţii de tehnologie, citim ştiri, cunoaştem funcţiile pe care nu le avem. Dar dacă întrebi un utilizator: «Crezi că sistemul de operare al telefonului tău trebuie actualizat astăzi?», acesta va spune că e mulţumit şi aşa“, a afirmat Miner.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre Android: 

Război în liga „mini“: cât de bine rezistă HTC One mini în faţa Galaxy S4 mini

FOTO LG oferă noi detalii despre viitorul său super-telefon: are nume nou, dar dotări similare cu ale Samsung Galaxy S4

VIDEO Pasul spre un nou Android, pe 24 iulie: cum arată Android 4.3 Jelly Bean

Cum faci bani deblocându-ţi telefonul

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite