„Teroristul“ de liceu, vedeta Internetului: cine e Ahmed Mohamed şi de ce lumea s-a grăbit să îl creadă geniu
0Până recent, Ahmed Mohamed era un elev musulman din Statele Unite ale Americii. Apoi, Ahmed s-a dus la şcoală cu o "bombă" - un ceas, de fapt - este arestat şi devine o vedetă a Internetului. Şi, totuşi, asta nu e tot despre Ahmed.
Toată celebritatea lui Ahmed a început când a venit la şcoală cu un ceas digital imens pus într-o servietă de tipul celor în care atentatorii ascund bombe artizanale. El spune că voia doar să îşi impresioneze profesorii, dar unul dintre ei a crezut ca e mai mult de atât şi a chemat poliţia.
Incidentul a luat cu adevărat avânt în momentul în care pe Twitter a fost publicată o poză despre care ai putea spune că era dură. Un elev de liceu şi de culoare, care purta un tricou cu NASA, este încătuşat şi poliţistul stă în spatele lui. Fie şi pentru această imagine, SUA s-ar fi grăbit să aibă opinii despre Ahmed, dar apoi au aflat ce a făcut şi dintr-o dată ingineria a părut cea mai vicleană ştiinţă a lumii (cel puţin pentru profesori şi poliţie).
Mark Zuckerberg şi Barack Obama, alături de mulţi alţii, s-au grăbit să-l felicite pe Ahmed şi să-l invite la Facebook, respectiv Casa Albă. Acesta a fost momentul în care Ahmed a devenit cu adevărat popular şi a devenit un simbol al opresiunii nord-americane. Apoi, au apărut hashtag-ul #IStandWithAhmed şi textele despre cum Ahmed este victimă a prejudecăţilor, că un elev alb n-ar fi păţit niciodată aşa ceva. Sau unul creştin.

Un comentariu din The Guardian îl indică pe Ahmed drept un simbol al multor lucruri, cum ar fi pofta de cunoaştere sau de inovare. "Dacă #IStandWithAhmed este ceva mai mult decât un hashtag, atunci ar trebui să ne aducă aminte să îi susţinem pe cei care n-au nimic de ascuns, dar au prea mult de ce să le fie frică", susţine Gaby Hinsliff. "Este cert că a fost o victimă a proastei judecăţi de către reprezentanţi ai autorităţilor. Şi tocmai de-asta merită scuze", scrie şi Los Angeles Times într-un articol semnat de toată redacţia.
Ahmed este o vedetă creată de Internet
Americanii trec printr-o perioadă tensionată stârnită de rasism şi prejudecăţi, iar Ahmed a apărut ca o speranţă să se arate şi cealaltă faţă a minorităţilor: sunt deştepţi, creează, au curajul să vină cu ceva al lor (şi să nu fie o bombă). După ultimii ani în care acţiuni ale poliţiei au dus la uciderea unor persoane de culoare, şi mai departe la proteste de stradă, Ahmed pare omul care să arate şi altceva.
După cum a spus şi tatăl său, din Sudan în SUA în urmă cu mai mulţi ani, el a fost ţinta abuzului din cauza religiei sale şi a culorii pielii. "Pe băiatul meu îl cheamă Mohamed, oamenii cred că toţi musulmanii sunt terorişti, dar suntem paşnici, nu suntem toţi aşa", a declarat acesta pentru CNN. Totuşi, America a trecut prin crime săvârşite şi de americani, nu doar de minorităţi. Dar cazul său este cu atât mai interesant, cu cât chiar nu avea de gând să facă nimic. Sau cel puţin asta se crede acum.
El a început cu adevărat să fie relevant când Obama şi Zuckerberg i-au dat povestea mai departe. În jurul lui Ahmed s-a ţesut o imagine care îl dă drept un copil inteligent peste medie, poate chiar geniu, după cum scrie ŞtirilePROTV. Nu este geniu, dar poate este inteligent. Acţiunile de până acum nu i-au contestat inteligenţa sau educaţia, plus că avea un tricou cu NASA când a fost luat de poliţie, ceea ce, dintr-o dată, îi dă o aură mult mai importantă.

Într-adevăr, este un ceas făcut de el şi "împachetat" într-o servietă nepotrivită. Examiner explică de ce ceasul său este o farsă, un act premeditat de a atrage atenţia. Totul pleacă de la servietă, care seamănă cu una în care ai ţine secrete de stat sau bombe pentru atentate teroriste. Mai mult, ceasul său n-are nimic care să-l scoată în evidenţă. Foloseşte circuite deja disponibile, are un afişaj simplu, iar asta nu-l face pe Ahmed geniu sau inventator. Cât despre poza cu el în cătuşe, aceasta a fost făcută la secţie şi tatăl ar fi insistat să i le lase cât face sora lui Ahmed o poză. Poza a ajuns online.
America n-a fost o ţară străină de atacuri cu bombă în ultimele decenii şi asta a dus la o paranoia destul de pronunţată. Există chiar şi un protocol care se aplică în şcoli conform căruia dacă ceva pare o ameninţare, atunci trebuie oprit. Servieta lui Ahmed părea o ameninţare. Şeful poliţiei din Irving, Texas, a explicat recent că şi-au dat seama de situaţie: Ahmed n-avea o bombă, dar sigur arăta ca una. "Cu ceea ce ştiau la acel moment, au luat cea mai bună decizie", a spus Larry Boyd, citat de HuffingtonPost.
Ahmed nu este nici rău, nici bun, cum nu este nici geniu, nici prost. Este doar un elev de 14 ani care a venit la şcoală cu un dispozitiv electronic într-o servietă care poate trece drept orice. "Mi-a spus că arată ca o bombă din filme", a declarat Ahmed pentru Dallas Morning News explicând cum a fost discuţia cu poliţiştii. Ahmed este însă o vedetă, una pe care au girat-o cu imaginea lor vedete, antreprenori şi preşedintele SUA. Totodată, a fost o sursă excelentă de conţinut pentru o prejudecată peste care americanii (şi nu doar ei) vor trece prea curând.