Primul sezon de evenimente Softbinator pentru pasionaţii de tehnologie, la final. Cristian Kevorchian, profesor: viitorul Internetului e în gestionarea datelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Kevorchian a vorbit despre cum lumea produce multe date, dar nu le organizează eficient.
Cristian Kevorchian a vorbit despre cum lumea produce multe date, dar nu le organizează eficient.

Cristian Kevorchian, profesor la Universitatea din Bucureşti, a vorbit aseară despre greutatea cu care oamenii îşi gestionează datele. Discursul său a fost expus la finalul primului sezon de „Talks“ by Softbinator, un eveniment dedicat pasionaţilor de tehnologie. Ce face lumea, în web 2.0 şi dincolo, cu toate datele strânse?

„Talks“ by Softbinator a ajuns la închiderea primului sezon, după 20 de ediţii de-a lungul cărora au fost prezentate proiecte, idei, sfaturi pentru cei care vor să reuşească pe piaţa tehnologie sau pentru cei care sunt doar curioşi în legătură cu noile tehnologii. Cristian Kevorchian, cel care a vorbit la prima şi la ultima ediţie din acest prim sezon, a abordat subiectul Big Data, se arată în comunicatul de presă remis „Adevărul“, adică ce face lumea cu toate datele stocate prin reţele sociale, prin platforme ca YouTube sau cu mailurile.

Kevorchian nu a uitat nici de provocările pe care le impune web 3.0. El a impresionat publicul prin noutatea informaţiilor făcute cunoscute. A vorbit despre nivelul actual de informaţie produsă: 2,8 ZB (zetta-baiţi) la nivel global, conţinut din care doar 0,5% reprezintă date structurate în baze de date, 3% informaţii de pregătire a acestor date şi peste 80% conţinut complet nestructurat.

Discuţia a devenit cu atât mai interesantă spre final, când a intervenit Varujan Pambuccian, profesor doctor în matematică, acesta propunând că viitorul este în „învăţarea“ maşinilor să comunice cu oamenii natural, firesc. Soluţia pe care o vede Kevorchian este ca omul să găsească posibilitatea să gestioneze toate aceste date, apoi să le folosească. E vorba de multă cunoaştere care, deocamdată, nu poate fi folosită. Apoi, după web 3.0, urmează web-ul care să ajute oamenii cu faptul că ştie foarte multe despre omenire, că evenimentele pot fi prevăzute. O situaţie similară cu cea prezentată în filmul „Minority Report“.

Ceilalţi speakeri invitaţi de organizatori la TechHub Bucureşti au fost Robert Hasna, Software Developer, Tiberiu Savin, Software Developer, şi Horea Alexandru Cărămizaru, matematician şi pasionat de IT.

Alte idei prezentate la ultima ediţie „Talks“

Primul speaker, Robert Hasna, Software Developer, a terminat Facultatea de Matematică şi Informatică în cadrul Universităţii Bucureşti. Este pasionat de olimpiade, concursuri şi are o activitate intensă pe InfoArena, comunitatea olimpicilor din România. Subiectul despre care a vorbit la Talks a fost acceleraţia hardware în browser-ele moderne. Alături de cei prezenţi, Robert Hasna a explicat mai bine ce înseamnă importanţa resurselor hardware în creşterea vitezei de răspuns a paginilor web.

Tiberiu Savin, unul dintre românii interni ca Software Engineer la Facebook, este, de asemenea, olimpic şi împătimit al concursurilor. Are unul dintre cele mai bune ratinguri pe InfoArena şi un număr mare de probleme rezolvate. Publicului de la Talks a ţinut să îi ofere o serie de tips&trick despre MySQL performance. Cele mai multe dintre ele erau necunoscute audienţei, motiv pentru care prezentarea sa a fost una interactivă, cu întrebări şi intervenţii constante.

Horea Alexandru Cărămizaru este, aşa cum îi place să se spună, un matematician căruia îi place şi IT-ul. În cadrul prezentării de joi, Horea Cărămizaru a vorbit despre Physics-Based Animation, despre tipuri de coliziuni, forte şi acceleraţii. Cu multe calcule, formule, matrici şi reprezentări, susţinerea sa a fost una dintre cele mai tehnice ale serii.

„La finalul a cinci luni de muncă ne declarăm mulţumiţi de rezultatele proiectului. Noi nu ne-am propus nişte obiective măreţe, dar se pare că ne-au ales ele pe noi, iar asta se datorează puterii comunităţii“, a declarat Daniel Ilinca, director executiv Softbinator.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Află mai multe despre Softbinator:

Un intraprenor Microsoft şi Varujan Pambuccian sunt invitaţi speciali la un eveniment dedicat pasionaţilor de IT

Despre tehnologiile revoluţionare şi ce îţi trebuie pentru a reuşi în IT, opinii ale specialiştilor români şi nu numai

TechHub Bucharest, locul unde se adună cele mai promiţătoare afaceri de tehnologie din România

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite