REVIEW TP-Link M5350 - Un router portabil ca să-ţi iei Internetul cu tine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TP-Link şi routerul său portabil. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
TP-Link şi routerul său portabil. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Telefoane conectate la 4G, tablete conectate la WiFi şi 3G/4G, laptopuri pregătite pentru viteze mari de Internet, dar înainte de a le folosi, cum le dai Internet? După ce ţi-am prezentat un trio de dispozitive pentru Internetul de acasă, TP-Link ne-a furnizat şi un router portabil. Primeşte SIM, oferă WiFi şi noi avem un review.

Se numeşte TP-Link M5350, dar poţi să-i spui pe scurt „router portabil“. Este cam cât un telefon de producţie „anii 2000“, funcţionează cu cartele miniSIM şi scoate semnal WiFi în benzile b, g şi n. A fost lansat oficial la începutul acestui an, iar dacă eşti un om care călătoreşte mult sau unul care urăeşte firele ori acele modemuri 3G pe USB, acesta e un router de urmărit.

Design şi folosire

M5350 pierde puţin la capitolul design. Este o alegere foarte bună acel negru din jurul ecranul LCD pe care vezi intensitatea semnalului, nivelul bateriei şi alte câteva informaţii, dar nu-mi place cum a fost gândit el per total. Are în partea de sus o zonă plată şi te poţi folosi de aceasta pentru a pune routerul în poziţie verticală, pe masă. Numai că atunci când îl pui aşa, e cu susul în jos şi ecranul nu se întoarce automat, deci te vei chinui niţel să înţelegi unde vin informaţiile.

Altfel spus, este micuţ, compact şi destul de uşor de umblat la baterie sau la cartela SIM. Lista de specificaţii mai cuprinde un port microUSB pentru alimentare, un slot pentru microSD (îl poţi transforma în „stick USB“, dacă ţii neapărat) şi securitate 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK. Bateria pe care o ai la dispoziţie e de 2.000 mAh şi oficial e cotată până la 10 ore de autonomie, dar n-ar trebui să iei ad-litteram aceste cifre. Duce însă până pe la 8 ore fără probleme. Recomand însă încărcarea la priză, la USB se va încărca destul de lent, mai lent decât un telefon.

router portabil tp-link foto razvan baltaretu/adevarul

Eu l-am testat cu un SIM de la RDS, primit cu un modem 3G. Nu am avut probleme de conectare, de configurare şi nici de „goluri“ în semnalul WiFi. Viteza maximă, prin HSPA+ este de aproximativ 20 Mbps. Mai mult, ecranul este OLED şi se vede foarte bine, iar noaptea nici nu e deranjant.

Preţ şi pachet

Acest router costă 350 de lei la eMag (300 de lei resigilat) sau 360 de lei la PCGarage. În pachet ai un cablu microUSB şi adaptorul pentru priză. Şi, desigur, routerul, împreună cu câteva foi de instrucţiuni cu privire la instalare şi configurare.

Concluzie: cât WiFi, câtă portabilitate vrei de circa 300 de lei?

Mie mi-a plăcut, l-aş cumpăra, dacă aş avea nevoie de el în călătorii, dacă aş avea nevoie de un hotspot WiFi şi n-am la dispoziţie decât o cartelă SIM. Dar nu-mi place că portul pentru SIM e mini, şi nu micro. Dispozitivul a fost prezentat la CES 2013, deja era standard formatul microSIM. Sau, mai uşor, să-ţi ofere un adaptor de la microSIM la miniSIM, în cazul în care îţi scoţi din tableta cartela şi o vrei în router.

image

Apoi, nu-mi place că partea dreaptă, pe care să pui routerul „în picioare“, este sus şi nu jos, cum ar fi firesc. E o chestiune de utilizare şi o preferinţă personală, dar nu afectează în niciun fel folosirea. Totuşi, mai e un aspect de luat în calcul. Funcţionează doar pe 3G, iar de la anul România trece la 4G. Înţeleg abordarea TP-Link, n-aveau de ce lansa un echipament compatibil 4G şi cu un preţ mai mare, în timp ce reţeaua nu e, dar asta îi limitează puţin longevitatea.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe: 

REVIEW Dispozitive TP-Link pentru Internet în toată casa, de la nano-router wireless la „internetul la priză“

router portabil tp-link foto razvan baltaretu/adevarul
Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite