Platforma afostodata.net ajută copiii cu deficienţe de auz prin interpretarea în limbaj mimico-gestual a unor texte din programa şcolară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în România copiii, profesorii şi părinţii vor avea la dispozitie în limbaj mimico-gestual românesc texte din Programa şcolară de clasa a V-a, Limba şi literatura română.

Şcoala de poveşti, noua secţiune de pe platforma online www.afostodata.net, va cuprinde până la finalul anului şcolar 15 texte literare care corespund Programei şcolare a Ministerului Educaţiei.

Proiectul este susţinut de Fundaţia Orange prin programul Lumea prin Culoare şi Sunet şi vine în sprijinul copiilor cu deficienţă de auz prin traducerea în limbaj mimico-gestual a textelor din manual, dar cuprinde şi repovestiri audio pentru copiii auzitori.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă comunităţile de copii cu deficienţe de auz din România este faptul că programa pentru evaluările naţionale este aceeaşi pentru elevii care aud şi cei care nu aud, fără să se ţină cont de nevoile specifice.

O platformă care să interpreteze textele în limbaj mimico-gestual, cât mai aproape de nivelul copiilor de înţelegere, poate fi o soluţie de integrare mai uşoară în sistemul de învăţământ, dar şi pentru dezvoltarea unui limbaj comun atât acasă, cât şi în sala de clasă. În acest moment există 23.000 de persoane cu deficienţe de auz în România, dintre care aproape 2.000 sunt copii (sursa ANPD, trimestrul IV 2018). 

Cele 15 poveşti pot fi folosite gratuit în clasă sau acasă de copiii din ciclul gimnazial direct de pe www.afostodata.net, dar şi descărcate pe telefon, tabletă sau laptop, chiar dacă nu există conexiune la internet.

Selecţia textelor ţine cont de unităţile de învăţare grupate tematic şi cuprinde următoarele titluri: Abecetarul, Pinocchio, Vizită, Pupăza din tei, Robin Hood, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Crăiasa zăpezii, Prinţ şi cerşetor, Câinele şi căţelul, Somnoroase păsărele, Dumbrava minunată, Cartea junglei, Fram, ursul polar, Don Quijote şi Micul Prinţ.

Poveştile vor fi publicate online şi în format audio, fiind disponibile şi ca podcast în iTunes şi Spotify, aşa încât această platformă să poată fi folosită inclusiv în învăţământul de masă, pentru toţi copiii care iubesc literatura.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite