Internetul în viitor, o distopie imaginată de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internetul aşa cum îl cunoaştem astăzi a împlinit 25 de ani. Tim Berners-Lee a inventat WWW, dar alţii au inventat societatea conectată. Maşinăriile din jurul nostru nu mai sunt inteligente singular, ci colaborează. Noi, oamenii, le controlăm sau suntem simpli spectatori.

Pew Research Center a vorbit cu o serie de specialişti şi a proiectat viitorul internetului până în 2025. Dacă în primul articol vă prezentam tezele mai optimiste, acum ne axăm pe cele care văd internetul într-o lumină difuză, periculoasă.

Internetul şi lumea digitală ar putea genera violenţă, după ce se vor crea diferenţe între lucrurile acceptate şi cele interzise.

Oscar Gandy, profesor la Universitatea din Pennsylvania a spus că “trebuie să ne gândim serios la tipurile de conflicte care ar putea apărea, ca răspuns la lipsa de echitate generată de tranzacţii digitale care vor fi un beneficiu doar pentru un segment mic al populaţiei. Reţelele sociale vor amplifica sentimentul de pierzanie şi abuz. De asemenea, se vor distribui mai bine exemple despre cum să conteşti sistemul, să rezişti sau să-i pedepseşti pe vinovaţi”.

Abuzurile şi cei care abuzează vor evolua. Natura umană nu se schimbă - vom fi în continuare şi leneşi, hărţuitori, proşti, va exista pornografie, înşelătorii, infracţiuni şi cei care le vor practica vor putea face viaţa altora să fie mizerabilă.

Llewellyn Kriel, CEO al TopEditor Media Services a spus că “totul va fi disponibil online, cu un preţ ataşat. Ciberterorismul va deveni o obişnuinţă. Intimitatea şi confidenţialitatea vor deveni lucruri ale trecutului. Vor apărea bori online care vor afecta familii şi comunităţii. Diferenţele digitale vor creşte şi vor depăşi controlul ONU. Acest lucru va polariza planeta. Companiile globale o vor exploata. Reţelele infracţionale digitale vor deveni o realitate în noile frontiere. Lumea va deveni mai puţin sigură”.

Sub presiunea noilor schimbări, guvernele vor deveni mai autoritare.

Paul Babbitt de la Universitatea South Arkansas a spus că “guvernele vor învăţa să folosească internetul ca instrument al controlului politic şi social. Filtrele vor deveni valoroase şi importante, iar cele eficiente vor schimba serviciile. Oamenii vor fi mai împăcaţi să ofere la schimb internetul liber pentru medii mai controlate”.

De asemenea, Anoop Ghanwani de la Dell a spus că “reglementările stau mereu în calea unui lucru excepţional pe cale să se întâmple”.

Diferenţele digitale vor creşte şi vor depăşi controlul ONU. Acest lucru va polariza planeta.

Intimitatea va deveni un concept de care se vor bucura doar cei bogaţi

Studiul Pew Research Center menţionează că “informaţia pe care ne-o dorim îşi va face loc spre viaţa noastră. Dar acest lucru ne va opri în a căuta mai multe cunoştinţe, de a ne extinde orizonturile. Intimitatea premium va deveni un factor - doar cei bogaţi sau educaţi se vor bucura de intimitate în 2025”.

Oamenii nu vor şti să răspundă la provocările unor reţele complexe

Randy Kluver de la Texas University a spus că “neglijăm geopolitica internetului. Sunt prea puţini experţi pe asta, dar relaţiile dintre state se schimbă. Se vor dezvolta actori transnaţionali, transformarea statutului virtual şi apariţia diplomaţiei digitale”.

Neglijăm geopolitica internetului. Sunt prea puţini experţi pe asta, dar relaţiile dintre state se schimbă

Reţelele vor schimba totul

Nishant Shah, de la Universitatea Leuphana din Germania a scris că “internetul va schimba modul cum înţelegem ideea de fiinţă umană, socială şi politică. E o schimbare structurală în sisteme. Schimbăm paradigma. Nu ne dăm seama de impactul internetului”.

Bob Briscoe, şeful infrastructurii la British Telecom a concluzionat că “oamenii nu vor mai fi conectaţi cu realităţile vieţii şi muncii. Nivelul interacţiunilor va tenta mai multe persoane în mai multe interacţiuni, mai multe decât sunt capabili să susţină. Superficialitatea va creşte. Acest lucru va duce şi la un trend ascendent în infracţionalitatea online”.  

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite