e-Româneşte te vrea educat şi informat: campania care încearcă să schimbe piaţa plăţilor online în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PayU şi curierii DPD şi Cargus pornesc campania de educare a românilor în plata online pentru a-i familiariza cu această modalitate. Alături de PayU, s-au înscris în „cursă“ câteva magazine online printre care F64, Domo, MiniPrix şi chiar MyTicket. Planul este ca într-un an de zile să se dubleze cifra de utilizatori.

e-Româneşte este un proiect de comunicare şi educaţie, iniţiat de PayU România şi suţinut de DPD şi Cargus, care doreşte să promoveze o experienţă bună în comerţul online românesc. Campania de promovare se va desfăşura pe parcursul unei luni de zile, începând cu 14 mai.  Acţiunea va include un eveniment online, desfăşurat pe 9 şi 10 iunie. În timpul acestuia toţi utilizatorii de Internet din România care fac cumpărături online vor putea beneficia de o experienţă de cumpărare la standardele oferite de magazinele online internaţionale.

Românii cheltuiesc, în medie, cam 100 de euro pentru cumpărături online. În Cehia şi Polonia, după cum a dat exemplu Daniel Nicolescu, country manager PayU România. Obiectivul e ca într-un an să fie dublată cota, de la două milioane la 4 milioane. „Avem o piaţă pregatită să înceapă să exploreze această oportunitate. E important să ajungem cu acest mesaj în orice casă cu Internet. Rugămintea către magazine e să se concentreze pe clienţi“, a spus Nicolescu.

„Utilizatorii cheltuiesc mult pe comercianţii din afara României, deci sunt deschişi. Iar 50% din ei se uită la serviciile oferite de magazinele online româneşti precum pregătirea personalului, posibilităţile de plată, actualizarea informaţiilor. E o piaţă de până la 300 milioane euro, conform unei statistici Visa“, a mai spus el.

image

„Pe 9 şi 10 iunie invităm toţi utilizatorii de Internet din România să-şi facă cumpărăturile online. Din faţa calculatorului sau de pe mobil, ei au posibilitatea de a cumpăra, cu câteva clickuri şi în cele mai sigure condiţii, o varietate de produse: electronice, haine şi bijuterii, produse de supermarket, cărţi, jucării, aparate foto, flori, decoraţiuni interioare sau bilete la concerte“, a mai spus Nicolescu.  „(...) magazinele online intenţionează să ofere o serie de beneficii, printre care livrarea gratuită a produselor, indiferent de valoarea totală a comenzii“.

Printre magazinele online implicate în campanie se numără comercianţi ca BestKids, Carrefour, Domo, F64, Fashion Days, Floria, Flori de Lux, Libris, Miniprix,  MyTicket, Orange, PC Garage, Romtelecom, Studio Moderna. Detalii suplimentare despre desfăşurarea campaniei se pot găsi pe site-ul dedicat www.e-romaneste.ro. Marian Alecsiu, fondatorul F64, a spus că vânzările online au mers până acum bine pentru magazinul său, se aşteaptă la o creştere anul acesta, dar clienţii de până acum au fost mai ales dintre cei obişnuiţi, nu unii noi. Şi e un interes tot mai mare pentru telefoane mobile şi tablete, gadgeturi intrate în oferta magazinului în urmă cu un an.

image

Despre tablete au vorbit Nicolescu şi reprezentantul Carrefour prezent la eveniment. Rata de conversie pe tablete este mai mare, oamenii sunt mai dispuşi să cumpere prin intermediul acestor dispozitive. Fashion Days se laudă cu 23% vânzări de pe mobil şi cele 75.000 de descărcări ale aplicaţiei pentru iPhone prin care suportă atât plata cu cardul, cât şi ratele prin băncile partenere. Sub subiectul „optimizare pentru dispozitive mobile“, sunt încă puţini jucători cu aplicaţii dedicate, dar în unele cazuri site-urile sunt optimizate pentru toate ecranele, exemplul Carrefour.

În România rămân însă vechile obiceiuri, cum ar fi plata ramburs sau informarea de pe Internet şi cumpărarea din magazin. Reprezentantul MyTicket a spus că oamenii încă au obiceiul de a sta la coadă la bilete, deşi e foarte uşor să te prezinţi cu cel cumpărat online, tipărit, fără să mai pierzi timp la punctul fizic de vânzare.

În fapt, întreaga campanie, după cum s-a exprimat de mai multe ori Nicolescu în timpul conferinţei, nu e o strategie pentru a spori vânzările, ci pentru a-i informa pe oameni cu privire la plata online. Mulţi sunt în urmă la acest capitol, dar potenţialul este mare mai ales prin dispozitivele mobile. În Marea Britanie, peste 80% din cetăţeni cumpără online. În România, procentul ajunge la circa 10%.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite