Cum şi-a învăţat NSA agenţii pentru a lucra pe cel mai avansat program de spionaj şi cum cataloga ţările de urmărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul mediu în care NSA se desfăşoară este Internetul.
Noul mediu în care NSA se desfăşoară este Internetul.

Spre finalul lunii iulie s-a aflat cum NSA foloseşte programul XKeyscore pentru a spiona utilizatorii de Internet. Totuşi, înainte de a face asta NSA a trebuit să-şi antreneze oamenii, dar pentru că aceştia nu erau prea motivaţi, agenţia a recurs la trucuri din jocurile video.

XKeyscore poate obţine orice fel de informaţii, de la paginile web vizitate, conversaţiile purtate pe diverse forumuri şi servicii de chat până la emailurile trimise. Sistemul are nevoie de o adresă mail, deoarece multe dintre lucrurile pe care oamenii le fac online sunt complet anonime şi numai cu ajutorul unui identificator – un nume de utilizator şi domeniu web – se poate face căutarea în bazele de date ce conţin traficul de Internet şi medatele. Der Spiegel continuă dezvăluirile făcute de „The Guardian“ şi informează despre cum au fost antrenaţi agenţii care folosesc programul.

Pentru a-i motiva pe agenţi, NSA a încorporat în program câteva funcţii din jocurile video, acele bonificaţii care te fac să mergi mai departe. De exemplu, analiştii care erau foarte buni în operarea XKeyscore obţineau puncte de skilz (cunoştinţe) şi deblocau diverse achievements. Unităţile din Hessa, landul la care face referire publicaţia germană, au fost unele dintre cele mai de succes. Mai mult, analiştii Centrului European de Criptologie (ECC) au strâns cel mai mare punctaj, comparativ cu alte departamente ale NSA participante în program.

În limbajul jucătorilor, ceea ce a folosit NSA se numeşte gamification. Acest concept se referă la a folosi tacticile din jocurile video, cum ar fi nivelurile de dificultate, punctele, premiile şi competiţia în contexte reale. Procedeul se foloseşte în multe domenii şi se pare că funcţionează foarte bine şi în spionaj. 

image

Ţinte din lume şi din Europa pentru NSA

Pe lângă XKeyscore, NSA are şi un sistem pentru a-şi defini ţintele. Pe o scară de la 1 (cel mai mare interes) la 5 (cel mai scăzut interes), erau cotate ţări precum China, Rusia, Iran, Pakistan sau Afghanistan, dar şi cele din Europa. Cât priveşte aceste din urmă ţări, Germania este undeva pe la mijloc, unde se mai regăsesc Franţa şi Japonia, dar este mai de interes decât Italia sau Spania. La polul opus sunt Cambodgia, Laos şi Nepal, dar aproape ignorate sunt şi ţările Finlanda, Danemarca, Croaţia şi Cehia din Uniunea Europeană. 

Pe lista NSA se mai regăsesc 30 de ţări „terţe“ cu care cooperează SUA, deşi mai există unele rezerve şi poate întoarce armele, dacă e cazul. „Putem, şi de multe ori o facem, să ne fixăm ţinte pe cele mai multe astfel de ţări terţe partenere“, se mai arată în documentul NSA. 

Cât despre ECC, acesta este situat în Griesheim din landul Hessa şi în 2011, într-un raport NSA, ECC era responsabil pentru cea mai mare analiză şi productivitate din Europa. Tot ceea ce acest centru colecta ajungea la preşedintele Barack Obama de două ori pe săptămână în raportul denumit Daily Brief.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre NSA şi XKeyscore: 

Uitaţi de PRISM. XKeyscore află orice despre tine, în câteva minute, numai pe baza unei adrese de email

NSA spionează şi din România. Agenţia americană are servere pentru programul XKeyscore şi la noi în ţară

Un laş moare de o mie de ori, o companie o singură dată. Ce ajutor nesperat a primit Edward Snowden contra SUA

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite