Cum arată „omul negru“ de pe Internet: un troll e narcisist, sadic şi psihopat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tu câţi trolli ai hrănit?
Tu câţi trolli ai hrănit?

Pe Internet, există printre comentatori cei care au fost denumiţi „trolli“. Un studiu recent îi caracterizează pe aceştia drept narcisişti, sadici şi psihopaţi.

Trollii“ de pe Internet sunt acei oameni care comentează doar pentru plăcerea de a-i enerva pe ceilalţi utilizatori. Opiniile lor sunt, de regulă, pe lângă subiectul discutat, sunt deliberat exagerate şi au caracter belicos. O echipă de cercetători de la Universitatea din Manitoba, Canada, a vrut să afle cum sunt, de fapt, aceşti oameni, ce îi mână în acţiunile lor, motiv pentru care au derulat unul dintre cele mai mari studii în acest domeniu.

Ei i-au identificat pe „trolli“ drept persoane narcisiste, sadice cu tente psihopatice şi înclinaţii machiavelice, scrie „The Daily Mail“. Aceşti oameni nu au scrupule şi cel mai bine se simt atunci când îşi expun latura sadică, iar problemele lor se accentuează pe măsură ce petrec mai mult timp online.

Subiecţii acestui studiu au trecut prin două teste diferite, unul de personalitate şi unul prin care, pe baza unor întrebări, era identificat stilul lor de a comenta pe Internet. „Ambele au arătat că există un tipar între actul de a «trolla» şi personalitate: persoanele care fac asta au înclinaţii spre sadism, psihopatie şi machiavelianism“, se arată în studiul echipei de la Universitatea din Manitoba. Ei au definit „trollingul“ drept înclinaţia unor persoane de a destabiliza un cadru social de pe Internet fără vreun scop util.

Unul dintre modurile în care să răspunzi la astfel de mesaje

„Trollingul“ şi sadismul merg mână-n mână

„Dintre toţi indicatorii, sadismul a reieşit drept trăsătura care se regăseşte în cea mai strânsă legătură cu «trollingul» şi, mai important, trăsătura este specifică acestei acţiuni. Alte activităţi online, cum ar fi discuţiile pe chat sau dezbaterea organizată, nu au avut legătură cu sadismul“, mai spun cercetătorii. „Atât «trollii», cât şi sadicii sunt bucuroşi când îi pot enerva pe ceilalţi. Sadicii doar vor să se distreze, iar Internetul este locul lor de joacă“.

Echipa din Canada şi-a denumit testul „Global Assessment of Internet Trolling“ şi prin acesta a descoperit câteva dintre „trucurile“ acestor comentatori. Spre exemplu, ei se bucură când trimit oamenii pe site-uri cu conţinut care îi poate şoca sau când îi incomodează pe ceilalţi în jocurile online. „Cu cât este un lucru mai frumos şi aparent mai pur, cu atât e mai plăcut să îl corupi“ este o altă plăcere a unui „troll“.

Sensul cuvântului „troll“

În română, „troll“ s-ar putea traduce prin troglodit, dar asta pentru sensul de dinainte de Internet. Totuşi, înţelegerea că e o acţiune gândită să irite predomină încă din anii '70, regăsindu-se în discuţiile piloţilor care au participat în războiul din Vietnam. Termenul a fost folosit pe Internet spre finalul anilor '80, dar atestarea oficială îi fixează apariţia în 1992. „Trollii“ nu îşi folosesc numele real, abordează prea puţin subiectul în cauză, dar caută să fie crezuţi interlocutori legitimi.

Află mai multe: 

Glumă proastă pe Facebook. Vezi mesajul primit de o femeie după ce i-a murit fiul!

Decizie fără precedent: comentariile online sunt responsabilitatea platformei unde sunt făcute

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite