Cât de mult internet au folosit românii în 2016 pe mobil şi pe computer
0Cu mai puţin de două săptămâni până la finalul anului, o privire pe statisticile de consum internet în România ne arată cât de folosit e acesta.
Anul acesta pare să fi fost cel mai bun pentru consum de video pe mobil sau pe computer. Netflix şi-a anunţat debutul în România la începutul anului, iar în decembrie a intrat şi Amazon cu colecţia sa de filme şi seriale. De asemenea, operatori telecom precum Orange sau Vodafone, DigiMobil sau Telekom, au avut diverse oferte pentru a creşte consumul de internet mobil. Vodafone, cel puţin oferă până la 10GB la cartelă prepay.
Toate acestea sunt cumva în contradicţie cu ceea ce raportează ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) la final de an pentru primul semestrul din 2016 (primele şase luni). Utilizatorul mediu de internet mobil din România consumă puţin sub 500MB de trafic. E în creştere, ce-i drept, faţă de 2015, când valoarea ajunge la aproximativ 340MB.
Se prea poate ca odată cu aceste servicii de streaming şi muzică disponibile în România să vedem o creştere mai mare pentru a doua jumătate a anului sau pentru începutul lui 2017. În ceea ce priveşte consumul de internet fix, cifrele sunt, evidente, mult mai mare. În medie, un utilizator consumă 101GB lunar. Sunt peste 3,1 milioane de conexiuni în mediul urban şi alte 1,2 milioane în mediul rural.
E mai interesantă statistica pe viteze. Cea mai populară este cea de peste 100Mbps (56%), urmată de 30-100Mbps (13%) şi 10-30Mbps (18%). De remarcat că a crescut cu 66% faţă de 2015 numărul de conexiuni la puncte fixe furnizate prin tehnologii mobile. Este alternativa pentru zonele fără acoperire cu reţele fixe clasice.
Cât despre viteze, ANCOM informa în această toamnă că viteza medie reală de download pe mobil e la puţin sub 28Mbps. Pe internet fix, viteza aceasta ajunge la peste 75Mbps. Totuşi, ambele sunt în creştere faţă de 2015, cum e cazul cu toate celelalte statistici.
În ceea ce priveşte celelalte opţiuni de comunicare pe telefon, acelaşi utilizator mediu consumă 85 de minute naţionale în afara reţelei pe lună, 73 de SMS-uri şi 177 de minute în reţea. Pe linii fixe, traficul mediu de voce a fost de o oră şi şapte minute, dar deja aceste servicii sunt folosite cu precădere de companii şi instituţii şi mai puţin de utilizatori obişnuiţi.